Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski odbor za zakonodavstvo podržao je danas niz zakonskih prijedloga, među kojima i prijedlog novog zakona o posredovanju pri zapošljavanju.


Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Vera Babić uvodno je podsjetila da će novi zakon fizičkim i pravnim osobama omogućiti posredovanje pri zapošljavanju u inozemstvu.

Vezani članci Provjereno: Ravnopravnost - 2 Vratila se iz Irske pa doživjela horor tražeći posao: "Jedan mi je poslodavac rekao da je samo htio vidjeti kako izgledam" Ilustracija Lidl se širi i ima ambiciozan plan: Planira zaposliti dvije tisuće ljudi

Napomenula je i da zakon predviđa povećanje naknada za nezaposlene osobe - za prvih 90 dana naknada bi iznosila 70 posto njezine neto plaće koju je primala kod zadnjeg poslodavca, a nakon toga 50 posto, dok bi trajne naknade (s 32 i više godina staža) do umirovljenja ili novog zaposlenja iznosile 40 posto zadnje neto plaće.

Dodala je da bi prosječna naknada za prvih 90 dana nezaposlenosti, po sadašnjim izračunima, iznosila oko 1960 kuna , do godine dana oko 1400, a za trajnu nezaposlenost oko 1120 kuna.

Odbor je prihvatio i zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, po kojemu bi obvezni roditeljski dopust i dalje trajao do šest mjeseci starosti djeteta, ali se nakon 42. dana, po dogovoru, može prenijeti s majke na oca, a majka i otac ravnopravno mogu koristiti porodiljni dopust nakon prvih šest mjeseci.

Odbor za poljoprivredu nije imao kvoruma, ali je raspravio Izvješće o radu HBOR-a u prošloj godini.

Predsjednica Odbora Dragica Zgrebec (SDP) pohvalila je HBOR-ove kredite izvoznicima i činjenicu da se ta institucija uključila u davanje jamstava poduzetnicima.

Odbor za pravosuđe podržao je, među ostalim, prijedlog izmjena Zakona o sudovima, kojim bi se propisala mogućnost da i hrvatski suci sudjeluju u mirovnim misijama.

Odbačen je prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku kojim je HNS-ovac Dragutin Lesar zatražio da se prilikom pretresa stanova kopija zapisnika dade i osobi čiji je stan pretresen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju