Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora danas je, uz jedan suzdržan glas, dao suglasnost na imenovanje Mirka Galića za veleposlanika RH u Francuskoj.


Potvrdio je to novinarima potpredsjednik Odbora Nikola Ivaniš (PGS) nakon za javnost zatvorene sjednice.

Vezani članci Gradonačelnik Opatije Dujmić u društvu francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Gradonačelnik prekršio epidemiološke mjere, večerao s francuskim veleposlanikom: "Bilo bi neprimjereno odbiti" HGSS traga za Poljakom na Biokovu - 2 Veleposlanik Poljske: "Zahvaljujem svima koji su pokazali veliko srce u potrazi za našim državljaninom, nikada to nećemo zaboraviti"

- Odbor sa zadovoljstvom imenuje pravog čovjeka na pravo mjesto, rekao je Ivaniš, te izvijestio da će "Galić na veleposlaničku dužnost stupiti nakon 31. ožujka, do kada će na toj dužnosti ostati Božidar Gagro".

Suzdržan je u glasovanju bio HSP-ovac Miroslav Rožić, koji je
novinarima rekao kako je članove Odbora i predstavnike Ministarstva upozorio da Državno odvjetništvo vodi predistragu zbog navodnih malverzacija na HRT-u, koja bi kaže, mogla završiti i kaznenim progonom odgovornih.

Hrvatskoj ne bi služilo na čast da se protiv njezina veleposlanika
vodi kazneni postupak, rekao je Rožić.

Upozorio je i da je nejasno komu će Galić predati vjerodajnice, s
obzirom da u travnju u Francuskoj počinje predizborna kampanja za predsjedničke izbore.

Odbor je danas, kako se doznaje, dao suglasnost i na povlačenje Gordana Markotića s veleposlaničkog mjesta pri UN-u i WTO-u, a Markotić će biti raspoređen na novu dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Podržano je i imenovanje Damira Kušena za nerezidencijalnog
veleposlanika u Estoniji te razrješenje Ivana Škarića s mjesta konzula u Kotoru u Crnoj Gori.