Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborska većina odbila i prijedlog HSLS-a i HSU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska je većina danas redom odbila niz oporbenih, ali i prijedlog Kluba HSLS/HSU-a o osnivanju posebnog ureda pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe.

Silvano Hrelja (HSU) obrazložio je kako je poseban pravobranitelj potreban brojnim umirovljenicima koje su zakinuli osiguravatelji iz drugih bivših jugoslavenskih republika, kao i za više od 150 tisuća starijih od 65 godina koji su ostali bez ikakvih primanja, osim socijalne pomoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O bilo kojoj temi Konferencija o budućnosti Europe predstavila digitalnu platformu na kojoj građani mogu iznositi svoja mišljenja Dalija Orešković Problemi Vladajući u Saboru molili oporbu da im ne ruši kvorum: "Nije zadatak oporbe da im čuva većinu"

Vlada i Klub HDZ-a ostali su, međutim, pri mišljenju da bi osnivanje još jednog ureda dovelo do hiperprodukcije pravobranitelja te da umirovljenička prava može braniti ured pučkog pravobranitelja.

Vladajući su odbili i SDP-ov prijedlog izmjena Ovršnog zakona iz svibnja, kao i prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim je nezavisni Dragutin Lesar zatražio da se u krug dužnosnika kojima se može ispitivati sukob interesa uvedu i članovi povjerenstva koje brine o provedbi tog zakona, a koji su izabrani iz redova javnih uglednika.

Krunoslav Markovinović (HDZ) objasnio je da ti članovi nisu državni dužnosnici, pa nikako ne mogu doći u sukob interesa, jer ne odlučuju o javnom novcu.

Lesarov prijedlog dobio je podršku oporbe, koja upozorava da je jedan od ciljeva tog zakona suzbijanje političke korupcije, a članovi Povjerenstva, iako vanjski, mogli bi doći u situaciju da odlučuju o sukobu interesa ministara.

'Trebao sam predložiti da se Zakon ukine, a Povjerenstvo raspusti, jer očito ne postoji politička volja da se Zakon primjenjuje', zaključio je Lesar, upozorivši da vanjski članovi Povjerenstva sada mogu primati skupocjene darove od dužnosnika o kojima odlučuju.

Naveo je i primjer bivše predsjednice Povjerenstva Deše Mlikotin-Tomić, koja je, kaže, 'privatni interes stavila ispred javnog odgodivši zakazanu sjednicu iz privatnih razloga'.

Sjednica je nastavljena glasovanjem o raspravljenim točkama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene