Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr)
Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

SDP-ov saborski zastupnik osam puta morao je napustiti sabornicu, što je najteža stegovna mjera, 37 puta oduzeta mu je riječ, a 117 puta dobio je opomenu.


Gordan Maras (SDP) najčešće je kažnjavani zastupnik nedavno raspuštenog 9. saziva Hrvatskog sabora, na njega otpada više od petine izrečenih kazni, pokazuje saborska statistika.

Vezani članci Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabornice Njihove performanse više nećemo gledati: Sa Saborom se pozdravljaju Pernar, Maras, Culej, Lovrinović... Gordan Maras Maras nakon pada GUP-a: "Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena"

Od ukupno 770 kazni, koje su u nepune četiri godine izrečene svim zastupnicima, Marasu su izrečene 162, što je više od petine.

Osam mu je puta naređeno da napusti sabornicu, što je najteža stegovna mjera, 37 puta oduzeta mu ej riječ, a 117 puta dobio je opomenu.

Po broju dobivenih kazni slijede ga Mostovi Miro Bulj (101) i Nikola Grmoja (85) te zastupnik SIP-a Ivan Pernar (81), koji je pak rekorder po broju izbacivanja iz sabornice. Njemu je, naime, čak 18 puta naređeno da je napusti, a kako to sam nije želio, mahom su ga iz nje morali iznositi djelatnici saborske Straže.

Za jednog takvog ''iznošenja'', njegov tadašnji stranački kolega, a danas bivši zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ), zaprijetio je djelatnicima Straže da "neće izaći živi", zbog čega se nedavno suočio s optužnicom zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

Grmoji je četiri puta rečeno da napusti sabornicu, Bulju dva puta.

U 9. saborskom sazivu najteža disciplinska mjera, udaljenje iz sabornice, izrečena je ukupno 34 puta, ''samo'' šestorici zastupnika. Uz Marasa, Pernara, Grmoju i Bulja po jednom je izrečena i SDP-ovu Domagoju Hajdukoviću i zastupniku Hrvatskih suverenista Hrvoju Zekanoviću.

Bulj će pak ostati upamćen i po tome što mu je, umjesto na uobičajeni jedan, bilo zabranjeno govoriti dva dana.