Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽESTOKO U SABORU

Bauk: "Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je na kisiku. Trebalo bi da HDZ drži distancu od vlasti"

Arsen Bauk
Arsen Bauk Foto: DNEVNIK.hr
U ponedjeljak je na dnevnom redu Sabora rasprava o konačnom tekstu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

"Kad blisku osobu poguraš u diplomatsku službu i držiš palčeve da to neće nitko primijetiti - to je sukob interesa. Kad poguraš prijatelja da dobije posao za izradu softvera, pa kad još to i naplati više nego što vrijedi, i to iz džepova poreznih obveznika - to je još i kazneno djelo", kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak na saborskoj raspravi o konačnom nacrtu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Arsen Bauk zaključio je kako je Povjetrenstvo za sprječavanje sukoba interesa na kisiku te dodao kako bi trebalo da "HDZ drži distancu od vlasti".

Zastupnica stranke Možemo, Sandra Benčić naglasila je kako novi zakonski prijedlog neće donijeti pozitivne promjene. Kazala je kako je premijeru Plenkoviću cilj zadržati postojeće stanje, baš kao i ostaviti na čelu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek, koja je "dokazala da zna žmiriti na oba oka i da joj laž nije strana".

Zbog vrijeđanja HDZ-a tijekom saborske rasprave o konačnom tekstu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrekao je opomenu zastupnici Centra i bivšoj šefici antikorupcijskog tijela, Daliji Orešković

Ona je kazala kako je nesporno da u Saboru ima dovoljno poslušnika koji će izglasati novi zakonski prijedlog, ali istaknula kako HDZ kao stranka koja je pravomoćno osuđena zbog korupcije nema legitimitet niti raspravljati, a kamoli izglasavati tako važan zakon.

"Sve ono za što se Hrvatska izborila u ratu - vi ste opljačkali u miru", izjavila je Orešković i zaradila opomenu. 

Bivša šefica Povjerenstva naglasila je kako je tome tijeku oduzet ključni alat, a to je javnost njegova rada.

Zastupnik Josip Borić iz HDZ-a prigovorio je zastupnici Centra kako stalno vrijeđa HDZ, na što mu je ona odgovorila kako nije ona sjedila po kafanama sa Šeparovićem, nego njegov stranački kolega Branko Bačić.

Sljedeći na redu za opomenu bio je HDZ-ovac Branko Bačić koji je govorio nešto duže od predviđenog vremena. Arsenu Bauku iz SDP-a Jandroković je pak poručio da će ga kazniti plaćanjem kave.

Davor Bernardić iz SDP-a rekao je kako novi zakon ignonira preporuku GRECO-a o kažnjavanju nepoštenih političara.

"Očito se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa želi gurnuti u stranu i od njega napraviti tijelo bez zuba", zaključio je Bernardić, a to je argumentirao činjenicom da prema novim zakonskim prijedlozima prema kojima Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa nema pravo tražiti dokumentaciju od trgovačkih društava.

"Vlada od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pokušava napraviti nemoćno impotentno tijelo bez zuba", zaključio je Bernardić.

On je istaknuo i kako kod ove Vlade ne postoji nikakva moralna odgovornost.

"S obzirom na to da se steže obruč oko pojedinih političara i s obzirom na pokušaj zataškavanja korupcije u DORH-u, čovjek bi rekao da će se dogoditi zaokret. No, nema ni osobne odgovornosti, ni srama", poručio je Bernardić te dodao kako vladajući namjerno rade izmjene koje će unazaditi rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Ministar Ivan Malenica odgovorio je kako Povjerenstvo može izreći kaznu zastupniku koji ne dostavi traženu dokumentaciju, i to po načelu razmjernosti, što je predložio baš GRECO.

Prije saborske rasprave o konačnom tekstu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja je na dnevnom redu Sabora u ponedjeljak, zastupnici su otvorili temu cijepljenja djece protiv koronavirusa.

Zastupnica MOST-a Marija Selak Raspudić osvrnula se na preporuke HZJZ-a o cijepljenju djece smještene u domovima te naglasila kako je to otvara brojna etička pitanja.

"Tko će o tome odlučivati, imaju li djeca smještena u domovima jednaka prava kao druga djeca i tko će preuzeti odgovornost", kazala je Selak Raspudić.

Pridružio joj se zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Bartulica, koji je kazao kako su mu se javili brojni građani, zabrinuti zbog nedavnih izjava dr. Alemke Markotić o testiranju cjepiva na djeci.

"Bez nepristranog i detaljnog informiranja roditelji ne mogu donijeti pravu odluku", upozorio je Bartulica.

Novom zakonskom prijedlogu o sprječavanju sukoba interesa oporba nalazi niz zamjerki, koje saborska većina i Vlada odbacuju.

Novim se zakonom se značajno proširuje krug obveznika, uz tisuću novih, više od 7 tisuća obveznika bit će dužno podnositi izvješće o imovini, a imovinske kartice morat će se podnositi jednom godišnje.

U Saboru bi se u ponedjeljak trebalo raspravljati i o konačnom prijedlogu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori kojim će se ukinuti članarina za više od 95 posto poduzetnika, a Komora transformirati u efikasan servis okrenut gospodarstvenicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene