Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o financiranju

Sabor na dnevni red uvrstio 'lex Perković'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor na dnevni red po hitnom je postupku uvrstio 'lex Perković' o kojem bi trebali raspravljati. Moguće da će se rasprava o tom zakonu održati sljedeći tjedan.

Nakon popodnevne stanke, Sabor je na dnevni red uvrstio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU. Danas je samo izglasno uvrštavanje 'lex Perković' u dnevni red Sabora, a još nije poznato kada će se točo održati rasprava o tome. Za očekivati je da bi rasprava mogla biti sljedeći tjedan.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Hrvatsi Sabor započeo je raspravu o uredbi Europske unije o zaštiti životinja. Prvi je govorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Raspravu je započeo laburist Branko Vukšić.

'Hrvatski laburisti će podržati ovaj zakon. On zabranjuje uporabu stupica na području država članica, zabranu stavljanja na tržište, uvoz ili izvoz na područje EU krzna mačaka i pasa i proizvoda koji sadrže takvo krzno. Apeliram na sve one koji brinu o zaštiti životinja, naročito na inspekcije, mislim da ako ćemo se pridžavati zakona da ćemo napraviti korak naprijed', rekao je Vukšić.

U ime zastupnika HDZ-a govorila je Đurđica Sumrak.

'Mi kao članica EU sve ove uredbe ćemo usklađivati. Dug je put bio da dođemo do ovako jednog zakona', rekla je Sumrak.

'Naše inspekcije doista rade pošteno svoj posao, u većini slučajeva. Jer, najunosniji biznis je šverc zaštićenim životinjama. Pa čak i od šverca ljudima. To rade organizirani kriminalci. Zaštićene životinje nabavljaju na Madagaskaru, u Africi, pa ih švercaju putem zračnih luka u čarapama i koferima. Ono što je najžalosnije je to što su to životinje koje su pred izumiranjem', istaknula je Sumrak.

'Sa ove govornice pozvat ću da zaista poštujemo i naše zaštićene životinjske vrste. Sredozmena medvjedica poznata je pod nazivom i morski čovjek. Kako netko može pomisliti da bi ona naudila čovjeku', zapitala se Sumrak.

'Mi ćemo podržati ovaj zakon. Ministar Jakovina je ovdje, za razliku od nekih ministara koji se uopće ne pojavljuju pred zastupnicima', završila je Sumrak.

Replicirao je Branko Vukšić vezan za dupine koji su stigli u Jadran zbog razminiravanja. Zapitao se je li Ministarstvo upućeno u to i je li dalo dozvolu.

Zastupnica Sumrak odgovorila mu je da su dupini prošli karantenu i da su naši stručnjaci kompetentni.

Nakon SDP-ovog Maria Moharića, riječ je preuzeo HNS-ov Ivica Mandić, a obojica su rekla kako će poduprijeti zakon.

U ime kluba HDSSB-a riječ je preuzeo Igor Češek. 'Mi u klubu HDSSB-a često kritiziramo, ali ovaj zakon ćemo podržati jer on nije ništa drugo nego usklađivanje sa europskim propisima. I ponajviše zbog toga što se zabranjuje upotreba stupice', rekao je Češek.

>> Evo što je najnoviji 'kamen spoticanja' između Vlade i oporbe

Nakon završetka rasprave o životinjama, otvorena je rasprava o Prijedlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Europske komisije u ime Europske unije i Vlade Republike Hrvatske kojim se mijenja i popunjuje višegodišnji sporazum o financiranju 2007.-2011. sklopljen 31. srpnja 2012., s konačnim prijedlogom Zakona.

Podsjetimo, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec prije početka jučerašnjeg poslijepodnevnog zasjedanja najavila je da će se dnevni red Sabora danas nadopuniti još nekim točkama. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene