Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Privatne interese je stavio ispred javnih'

ŽESTOKO U SABORU: SDP zatražio Karamarkovu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Sabora počela je stankom zbog najnovijih događanja vezanih uz Vladu. Nakon stanke, SDP je zatražio Karamarkovu ostavku.

10:15 - Drago Prgomet je rekao u Saboru kako hrvatska država u ovom trenutku nema Vladu te pozvao Vladu da odstupi.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Sabornici u samoizolaciji - 5 Nove mjere u parlamentu Već troje zastupnika u samoizolaciji, u Saboru vrije: "Obratit ćemo se Ustavnom sudu!"

'Zatvaranje oči pred problemima ne rješava probleme. Naša nespremnost da kažemo 'car je gol' rezuliralo je stanjem u kojem država danas je. Zar su sukobi jedino što znamo činiti? Zar smo zaboravili što je dijalog? Zar ne shvaćamo da se situacija u Hrvatskoj u ovom trenutku ne može svesti na puki odnos vlast-oporba. Ljudi od nas traže odgovornost, pamet, poštenje, iskren odnos za vođenje naše države, države naše djece. Pozivam Vladu da umjesto kaosa koji proizvodi, umjesto neprovođenje reformi, neka, ako nije spremna, neka odstupi jer uspjeh ove Vlade je naš uspjeh, a neuspjeh ove Vlade je naš neuspjeh', rekao je Prgomet.

Zastupnica Nansi Tireli je rekla kako je potrebna reforma vlastite moralnosti vladajuće nomenklature.

'Ova Vlada ne zna što želi i kuda ide. Međusobnim prepucavanjima i temama koje građanima donose ogorčenost govore o tome da smo svi zajedno pali na ispitu. Svi smo u istom nazivniku i svi snosimo istu odgovornost', rekla je Tireli.

Ivan Šuker je naglasio kako imamo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i kako oni jedini mogu donijeti pravorijek u ovom slučaju.

'Nije mi namjera biti ničiji odvjetnik, ali želio bih reći neke stvari. Nikad se nisam dotakao s ove govornice ni jednog člana obitelji političkog protivnika. Zabrinjava me da kolega Silvano Hrelja ovdje dođe s dokumentom do kojeg nitko ovdje ne može doći. Kolega Hrelja, vi ste ovdje s tim dokumentom doveli Hrvatsku u tešku poziciju. Dali ste dokument koji ne može biti vani. Kako određeni dokument kojeg mogu imati samo dva čovjeka može izaći van? Kako svjedočenje s arbitraže može izaći van fonogramski? Tko ga ima? Ovdje netko dođe u sabornicu i kaže da ima svjedočenje s arbitraže... Povjerenstvo za sukob interesa će donijeti svoj pravorijek... Ako je kolega Karamarko napravio nešto u suprotnosti sa zakonom to će Povjerenstvo reći... Treba nas više brinuti kako cure dokumenti iz institucija iz kojih ne bi trebalo curiti... To je ključni problem. Jer ako institucije rade svoj posao onda mi ne trebamo tražiti pet minuta stanke da bi riješili taj problem', rekao je Šuker.

10:00 - Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja govorio je u Saboru o tajnom dokumentu čije bi javno iznošenje moglo kompromitirati arbitražu Ina-Mol.

"Sinoć sam u kaslić dobio dokument koji potvrđuje vjerodostojnost dokumentacije koja je u optjecaju", rekao je Hrelja nakon stanke određene na zahtjev nekoliko klubova koji su se željeli očitovati o događajima u Vladi.

"Ovo nije afera, nego pitanje jesmo li uređena država ili socijalna džungla", rekao je Hrelja i dodao kako osobno ne želi nikoga pozivati na ostavku. "Neka svatko učini po svojoj savjesti, samo neka zna da javnu dužnost uvijek treba odvojiti od osobnog interesa", kazao je Hrelja.

9:50 - SDP je zatražio ostavku Tomislava Karamarka. Peđa Grbin je poručio da je Karamarko privatne interese stavio ispred javnih.

'Mi u SDP-u tražimo da Tomislav Karamarko podnese ostavku zbog načina na koji je obnašao dužnost. Ukoliko Karamarko ne ode tada će Klub zastupnika SDP-a pokrenuti postupak njegova opoziva', rekao je Peđa Grbin.

Grbin je podsjetio da je Vlada na samom početku mandata ostala bez ministra branitelja Mije Crnoje.

"Članovi Vlade kada dolaze iz HDZ-a uvijek imaju jednu te istu manu, a to je da im je privatni interes ispred javnog", ustvrdio je Grbin.

Upozorio je na ugovor tvrtke Karamarkove supruge Ane Šarić s Petrovićevom tvrtkom, upitavši kako je mala i nepoznata hrvatska firma, "sasvim slučajno povezana sa supružnicima Karamarko, usred velike ekonomske krize pronašla klijenta koji im je svakog mjeseca isplaćivao 20 tisuća kuna, koji im je osiguravao egzistenciju, da se u svakom trenu mogu voziti skupocjenim mercedesom".

Karamarka je prozvao da mu nije smetalo što je tvrtka povezana s MOL-om ni onda kada je odlučivao o arbitraži oko INA-e "i što je čovjek koji plaća 20.000 kuna angažiran od MOL-a da u Hrvatskoj provodi političke obavještajne aktivnosti".

"Karamarku je zasmetalo kad se u medijima počela pisati istina o njegovim poduhvatima, tada su novinari počeli dobivati otkaze, kad su političari počeli postavljati pitanje odgovornosti, tada su njihovi zdravstveni kartoni postali javno dostupni", rekao je Grbin.

Zaključio je kako "vuk mijenja dlaku, a ćud nikada" te kako je "potpuno svejedno je li na čelu Vlade Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko, jer je način rada uvijek isti, da se privatni interes stavlja ispred javnog.

"Ova je afera pokazala da Hrvatska trenutno nema vladu, nego skupinu pojedinaca koji se u interesu stranih lobista smucaju po Banskim dvorima. Hrvatska je postala talac osoba koje pronalaze 10. 000 hektara za strane investitore, talac osoba koje pokušavaju privatizirati HEP, Hrvatske šume, koje kontinuirano rade za svoj vlastiti džep, a ne brinu o interesima hrvatskih građana", ustvrdio je Grbin.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, istaknuvši kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.

9:45 - Saborski zastupnik HNS-a, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozvao je u srijedu bivšu oporbu, sadašnju vlast da se "uozbilji", nađe rješenje i spasi Imunološki zavod koji, kaže, 19. svibnja ide u stečaj.

Imunološki 19. svibnja ide u stečaj, imovina je ostala na d.d.-u, samo zato jer se nitko u ovoj Vladi nije posvetio Imunološkom, prvenstveno Ministarstvo zdravlja, upozorio je Vrdoljak nakon stanke koju je u Saboru zatražilo više klubova.

"Dok zabavljate javnost, 'zabavite' djelatnike Zavoda rješenjem", poručio je bivši ministar prozivajući vlast da se, dok Zavod propada, "prepucava" oko SOA-e, MUP-a, konzultanata, oko toga tko je kupio koji stan.

Vrdoljak je, podsjećajući na pozive bivše oporbe, prije svih HDZ-ova Ivana Šukera, da se spasi Imunološki, ustvrdio da je bivša Vlada, u kojoj je bio ministar, reagirala na te pozive.

Osigurali smo plaće za radnike, prebacili djelatnike iz d.d.-a u ustanovu, potpisali ugovor o prijenosu djelatnosti između Imunološkog zavoda i ustanove Imunološki zavod, pobrojao je Vrdoljak, navodeći da se sve to događalo do 1. listopada, mjesec dana prije parlamentranih izbora.

"Mi smo vas poslušali, svoj posao smo odradili, donijeli smo sve odluke, osigurali sredstva, valjda je netko nakon toga treba provesti odluke Vlade da bi dokazali svoju vjerodostojnost da se spasi Imunološki zavod", zaključio je Vrdoljak.

Šuker je pak kratko uzvratio kako i sada govori ono "što je govorio tada".
 

9:35 - Na samom početku sjednice Sabora zatražena je stanka od 10 minuta. SDP je zatražio stanku od 10 minuta zbog aktualnih događanja oko vlade koji štete nacionalnim interesima.

Silvano Hrelja, Dario Hrebak, Miro Bulj i još nekolicina zastupnika zatražili su stanku zbog istog razloga. Ivan Vrdoljak je zatražio stanku zbog stanja u Imunološkom zavodu, a Milorad Pupovac zbog pitanja od vitalnog ekonomskog i vanjskopolitičkog interesa RH.

 

8:00 - Tijekom prošle godine, donesene su odluke o prodaji za 28 trgovačkih društava na uređenom tržištu, 88 društava za prodaju javnim nadmetanjem te za 14 trgovačkih društva u većinskom državnom vlasništvu.

Od prodaje dionica na uređenom tržištu uprihodovano je 73,5 milijuna kuna, a od prodaje poslovnih udjela ili dionica 14 (od 88 oglašenih) društava 14,1 milijun kuna.

Podaci iz Izvješća pokazuju i da je ukupna bruto dobit trgovačkih društava od strateškog interesa za državu lani iznosila 2,95 milijardi kuna, a trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima država ima većinski udio 421,2 milijuna kuna.

S druge strane, trgovačka društva od posebnog interesa u kojima država ima manje od 50 posto vlasništva i čije dionice kotiraju na uređenom tržištu kapitala, kumulativno su poslovala s gubitkom od 1,22 milijarde kuna.

Izvješće koje će se naći pred zastupnicima sadrži pojedinačna izvješća 56 trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, sa sistematiziranim financijskim i drugim podacima o poslovanju. (D.D.N./Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene