Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Maras prozvao HDZ zbog trgovine s Bandićem, on mu uzvratio: "Nismo mi krivi što se vaš klub raspada"

Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr)
Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica Sabora (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Sabor je danas rad započeo slobodnim izlaganjem zastupnika, a naravno oni ni danas nisu mogla proći bez "incidenata" za govornicom.

HSS-ovac Mladen Madjer govorio je o problemu centra za odlaganje otpada Piškornica i pritom iskoristio govornicu da na problem slikovito ukaže bacanjem smeća po sabornici.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

"Građani se žale na netransparentnost, mještani se žale na stalni smrad, u potoku ugibaju ribe", kazao je Madjer.

Na kraju izlaganja poručio je kako se unatoč brojnim apelima još ništa nije poduzelo.

"Zemite si to smeće, dajte nam čistu vodu i zrak. Živjeli!", kazao je Madjer nakon što je iz vreće za smeće na pod bacio hrpu papira.

Predsjedavajući Gordan Jandroković na to mu je poručio:

"Dajte to podignite, netko će to umjesto vas morati počistiti. Vi ste savjesni zastupnik pa dođite i podignite to", kazao je Jandroković, na što je Madjer prvo ostao sjediti u klupi, no potom ipak ustao i pokupio papire.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja žestoko je pak  za saborskom govornicom u srijedu osudio udaljavanje s posla djelatnika Ministarstva vanjskih poslova Damira Sabljaka koji je, kaže, nedavno upozorio na protupravno trošenje novca u tom ministarstvu, na što mu je HDZ-ov Branko Bačić uzvratio da prikuplja jeftine političke poene prikazujući se "pravednikom među narodima" preko leđa jednog hrvatskog građanina.

„Damir Sabljak, hrvatski diplomat i otac dvoje djece koji je razotkrio protupravno trošenje novca u MVP-u i svjedočio pred antikorupcijskim vijećem, od petka je udaljen iz službe. Time je ministrica Pejčinović Burić poslala poruku da ako se borite protiv korupcije i za hrvatske interese bit ćete kažnjeni”, ustvrdio je Grmoja u stanci za slobodni govor u Saboru.

Rekao je i kako imamo dvije Hrvatske: „Hrvatsku Plenkovića, Jandrokovića, Burić te Sabljakovu Hrvatsku. Prva je premazana, podmazana i anacionalna, a Sabljakova je istinoljubiva i spremna na žrtvu za Hrvatsku po mjeri svakog građana”.

Grmoja je rekao da Sabljaka neće ostaviti jer bi time izdao Hrvatsku za koju se bori cijelo vrijeme, dok će se protiv Plenkovićeve i Burićkine zauvijek boriti. Uvjeren je i da će Sabljakova Hrvatska pobijediti.

HDZ-ov Branko Bačić Grmoji je poručio da je nedopustivo da govornicu koristi kako za račun jednog čovjeka koji ima problema s poslodavcem, pokušava stjecati jeftine političke poene.

„Državno odvjetništvo i USKOK odbacilo je tu kaznenu prijavu”, podsjetio je Bačić.

Grmoju je prozvao kako se za govornicom pokušava prikazivati pravednikom među narodima preko leđa jednog hrvatskog građanina.

„Bilo bi dobro da se kolega Grmoja drži one iz evanđelja 'Ako pomažeš neka ti ne zna desnica što radi ljevica'”, poručio mu je Bačić.

Neka kolega Grmoja pomaže Sabljaku koliko god to želi, kazao je Bačić, dodajući da želi da Grmoja u tome i uspije kao i da Sabljak ostvari svoja prava, no zamjerio je načinu kojim je Grmoja „uvrijedio i ponizio političke suparnike”. „To nije dostojno saborskog zastupnika”, zaključio je.

Bačić i Maras o političkoj trgovini

Bačić se pak obračunao i SDP-ovim Gordan Marasom koji je ustvrdio da Milan Bandić novcem građana Zagreba politički trguje za HDZ i odrađuje im prikupljanje većine, na što mu je HDZ-ov Branko Bačić uzvratio kako HDZ nije kriv što se SDP-ov klub raspada, a zastupnici odlaze.

Maras je stanku za slobodni govor u Saboru zatražio kako bi pozvao zagrebačke gradske vlasti da ne zatvaraju rotor dok se ne napravi prateća infrastruktura što bi, smatra, izazvalo kolaps. U tom kontekstu rekao je da, koliko se brzo stvari mogu riješiti, pokazuje Bandić svakoga dana trgujući s pojedinim zastupnicima.

"Svako malo netko uđe u Klub zastupnika 365, što HDZ-u odgovara jer Bandić radi prljavi posao za HDZ. Uvjeren sam da je Bandić u dogovoru s gospodom Bačićem i Plenkovićem i za njih odrađuje prikupljanje većine i političkom trgovinom novcem Zagrepčana osigurava Plenkoviću mir”, optužio je Maras.

Maras zamjera što HDZ u saboru ima stabilnu većinu, uzvratio je Bačić. "Neovisno o tome podebljava li se ili ne broj vladajuće većine, kolega Maras, HDZ nije kriv što se Vaš klub raspada i iz dana u dan Vam odlaze zastupnici i priključuju se drugim klubovima. To je vaš problem, ne HDZ-a, a čujem da je i danas jedan vaš kolega napustio klub", uzvratio mu je Bačić referirajući se na objavu zastupnika Maria Habeka iz Varaždina da izlazi iz stranke i da će odsada djelovati kao nezavisni zastupnik.

Milošević: Učenike srpske pravoslavne gimnazije napadaju, bilo je i kamenovanja

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević ustvrdio je u srijedu kako se u Hrvatskoj neprestano održava klima u kojoj je poželjno Srbe vrijeđati i prijetiti, što se predstavlja nekakav domoljubni čin, te je u tom kontekstu upozorio na česte napade na učenike Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu.

"Prije desetak dana u gradskom autobusu napadnut je učenik Srpske pravoslavne opće gimnazije. Napala ga je grupa tinejdžera koji su znali koga su gađali i u koju školu on ide. Učenici te gimnazije stalno doživljavaju prijetnje, provokacije, seksizam među učenicama, a bilo je i kamenovanja", upozorio je Milošević u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru.

Srpsku pravoslavnu opću gimnaziju "Kantakuzina-Katarina Branković" čuvala je i policija, podsjetio je Milošević.

"Učenici i profesori te škole razvili su visok prag tolerancije za takve stvari. To su djeca koja dolaze iz cijele Hrvatske, iz siromašnih krajeva, iz sredina ispodprosječnog životnog standarda”, kazao je.

U proljeće su učenici te škole, podsjetio je, posjetili Sabor.

"Bili su na galeriji Sabora i pozdravili su ih pljeskom, pitali ih gdje se vide u budućnosti i rekli su u Hrvatskoj, unatoč tome što im se događa i stigmi koju nose na plećima", rekao je SDSS-ovac. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene