Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o povjerenju Murganić

Plenković stao u obranu svoje ministrice: "Preuzimam odgovornost za taj propust"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasprava o povjerenju ministrici Nadi Murganić trajala je do ranih jutarnjih sati. Svoju ministricu branio je premijer Andrej Plenković rekavši da "iza nje stoji u cijelosti" te je preuzeo odgovornost za propust, odnosno puštanje rane verzije nacrta prijedloga Obiteljskog zakona u javnu raspravu.

00:15 "Da su u Radnoj skupini sjedili Barack Obama, Ivica Račan ili navedite koje god vi želite ikone intelektualne ljevice, da su oni izašli s ovakvim prijedlogom zakona, bio bi jednako skandalozan kao i ovaj. Radna skupina nije mogla napraviti ništa drugo. Ne možete napraviti ništa novo, od ljudi koji su dali maksimum svoga intelektualnog kapaciteta i znastvenog iskustva, da bi izrodili upravo takav prijedlog zakona. U tom smislu, jedno raspuštanje Radne skupine i imenovanje nove zapravo bi bilo očekivano", komentirao je Bojan Glavašević (SDP).

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

23:25 Ivan Pernar (Živi zid) replicirao je Branku Hrgu (HDS), nakon čega mu je Hrg poručio:

"Kolega Pernaru, i vi i ja sjedimo u istim stolicama. Vi stalno pričate kao i da sami ne sjediti u ovim stolicama. Jedino drugačiju politiku zagovaramo", kazao je Hrg.

Pernara je to očito iznerviralo jer ga je u jednom trenu pokušao prekinuti dobacujući iz klupe.

Nakon što ga je predsjedavajući Milijan Brkić upozorio da ne dobacuje, Pernar je napustio sabornicu, na što mu je Hrg poručio:

"To je vaš način, bolje da izađete, nego da vas iznose", kazao je Hrg.

22:43 Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako su ga riječi premijera podsjetile na vrijeme kad je isto tako branio bivšeg ministra branitelja obrazovanja Pavu Barišića.

"Gdje je on danas? Nema ga nigdje", kazao je Pernar.

22:35 "Problem je bio u tome što u definiciji obitelji nisu spominjani oni koji su izgubili djecu ili nisu mogli imati djecu. Za to sam se ispričala. O svemu ostalom može se raspravljati. Uvijek će biti svjetonazorskih prijepora", kazala je Murganić.

22:33 "Moram se osvrnuti na neke točke iz ovog prijedloga jer se mene proziva za puno toga što je neutemeljeno. Činjenica je da je Ustavni sud reagirao na obiteljski zakon (za vrijeme ministrice Opačić, op.a) i da se trebao mijenjati. Mi smo kao društvo trebali biti spremni na javnu raspravu", kazala je Murganić.

22:32 Nakon premijera zastupnicima se obratila i ministrica Nada Murganić.

22:29 "Čini mi se da baš nije primjereno načelo razmjernosti. Daleko je to još bilo od sjednice Vlade ili bilo kakvih koordinacija. Kad zakon bude spreman za javno savjetovanje, ići će u proceduru i bit će prilike da usvojimo tekst koji neće biti kontradiktoran", kazao je Plenković.

22:27 "Nada Murganić je prije svega kvalitetna ministrica i koja uživa moje veliko povjerenje u stručnom i ljudskom pogledu. Stojim iza nje u cijelosti. Što se tiče inicijative, moram reći da osobno preuzimam odgovornost za ovaj propust. Bila je riječ o ranoj verziji nacrta koja je išla na elektronsko savjetovanje i još uopće nije došla na koordinaciju. Uočivši propust, promijenili smo proceduru", kazao je Plenković.

22:25 Nakon rasprave zastupnicima se obratio premijer Andrej Plenković

22:04 Mrak-Taritaš je kazala kako ministrica Murganić ili nije pročitala što piše u zakonu ili je sve htjela zataškati.

22: 02 Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako je premijer skinuo prijedlog Obiteljskog zakona te da o njemu nije provedena javna rasprava.

"Jedan ovako opsežan zakon dolazi pred premijera kao da nitko nije prije toga vidio. Način na koji je zakon zaustavljen navodi me na sumnju da nešto nije bilo u redu s procedurom", kazala je Glasovac.

21:52 "Ne može me na nacionalnoj skupini vrijeđati saborski zastupnik", kazao je iznervirani Jovanović i od predsjedavajućeg zatražio da opomene Zekanovića.

"Sram vas sve može biti", kazao je Jovanović.

21:50 "Prozivate mene, a kojoj vi skupini pripadate gospodine Jovanović? Recite da ste Jugoslaven", kazao je Zekanović.

21:45 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je sam premijer ekspresno povukao zakon, što potvrđuje da je bio skandalozan.

"Imali smo internu kladionicu tko će vam prvo replicirati, gospođo Mrak-Taritaš, i, naravno, to je bio Hrvoje Zekanović, pripadnik marginalne skupine", kazao je Jovanović i dodao da zbog njegove "skupe rukice" nije ratificirana Istanbulska konferencija.

21:45 Miroslav Tuđman (HDZ) kazao je kako se Mrak-Taritaš u većini svojih nastupa držala o meritumu stvari, dok je danas u svom obraćanju tek minutu govorila o razloga zahtjeva za smjenom.

"Govorimo o nečemu čega nema. Ovo je maltretiranje cijele sabornice. Raspravljamo o nečemu što uopće još nije u proceduri", kazao je Tuđman.

21:32 "Ako je zakon odlično napisan, zašto je povučen", odgovorila mu je Mrak-Taritaš.

21:30 Hrvoje Zekanović (Hrast) replicirao je Mrak-Taritaš i kazao kako u obraćanju nije dala odgovor zašto traže smjenu ministrice.

"Prijedlog zakona pisalo je 7 od 10 profesora obiteljskog prava. Ako vam to nije dovoljno, ne znam što jest", kazao je Zekanović.

21:22 "Javnost je burno reagirala na definiciju obitelji. U nacrtu Zakona bilo je problematično i područje razvoda roditelja", kazala je Mrak-Taritaš.

21:20 "Želimo vidjeti zašto je Obiteljski zakon uopće pušten u proceduru pa onda povučen iz javne rasprave. Tko to piše zakone u ministarstvu obitelji i demografije? Bojim se da to pišu određene udruge. Sam je zakon vrlo dogmatičan i nedorečen, i na određen način krši ljudska prava", kazala je Mrak-Taritaš.

21:18 Mrak-Taritaš osvrnula se i na neprihvaćanje izvješća o radu Pravobraniteljice za djecu te joj nije jasno imamo li mi trenutno pravobraniteljicu.

21:13 "Zbog Agrokora ispod radara prolaze mnoge druge stvari poput problema u resoru ministrice Murganić. Je li konzervativno krilo HDZ-a ili udruge poput U ime obitelji utjecala na definiciju obitelji u prijedlogu obiteljskog zakona?" pitala je Mrak-Taritaš.

21:10 Rasprava je počela izlaganjem predlaganjem. U ime GLAS-a zastupnicima se obratila predsjednica stranke Anka Mrak-Taritaš.

21:00 Nakon cjelodnevne rasprave na dnevni je red napokon došla rasprava o povjerenju ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić koja će se održati nakon desetominutne stanke.

20:00 Plenković je za raspravu nakon izvješća kazao da je ona "dno dna". Više pročitajte ovdje.

15:00 Nakon stanke Plenković je podnio izvješće o sastanku Europskog vijeća koji se u Bruxellesu održao 19. i 20. listopada.

Prilikom odgovaranja na pitanja zastupnika dotaknuo se i Ubera.

"Moramo ići s konceptom gdje su uvjeti igre isti za sve, a onda će tržište odlučiti", kazao je Plenković.

14:03 - Određena je stanka. Nastavak je sjednice u 15 sati, kada će premijer podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća.

13:40 - Franko Vidović (SDP) pitao je ministra branitelja Tomu Medveda o nabavi automobila za branitelje. Medved mu je odgovorio kako su postupili u skladu sa zakonom i naglasio da odbacuje bilo kakvu sumnju o protuzakonitim radnjama.

"Odudara se od prakse dosadašnje nabave automobila i sumnjamo u koruptivnu narav ovog natječaja. Upozoravat ćemo javnost i obratiti se svim nadležnim institucijama", odgovorio je Vidović.

12:30 - Gordan Maras (SDP) obratio se premijeru Plenkoviću: "Energija i dikcija našeg premijera u skladu je s kišnim danom: malo dosadno, zamorno, bez energije da unese optimizam. Zato ću ga ja pohvaliti. Simpatično mi je kako se hvali rezultatima, a istovremeno me hvata nevjerica. Jer, 77 posto naših sugrađana ne vjeruje vladi HDZ-a i Andreju Plenkoviću. Građani vide da Plenković nije vratio Inu, da skriva svoje suradnike Šeksa i Ramljaka, da je omogućio strvinarskim fondovima stotine milijardi eura dobiti i mogućnost da sutra prodaju najvrjednije hrvatske kompanije. Moje je pitanje je li vam neugodno da se usprkos svemu ovome hvalite?"

Plenković mu je odgovorio: "Ni Ciceron vam neće biti ravan ako ovako nastavite, mora da vježbate pred ogledalom jer se i u intervjuima hvalite da ste smršavjeli 10 kilograma. Malo sam u nevjerici jer pokušavate hrvatskoj javnosti stvoriti dojam drame kojega nema. U svakom trenutku imam političku odgovornost. Nismo ni u krizi oko Agrokora napravili niti jedan potez koji nije opći interes. Odgovornost je i oporbe da pridonese općem cilju."

Maras mu je odgovorio: "Drago mi je da pratite moje intervjue. Novinar mi je rekao da ste jednom sugerirali da mi je dobro da sam u opoziciji jer sam skinuo 10 kila. Ja sam otišao deset dolje, a vi gore, očito i vama odgovara pozicija premijera, samo na drugi način. No, važno je da niste dobili vlast da radite što želite. Vi se bojite izbora više od SDP-a. Da vjerujete u pobjedu, izbori bi bili već sada. Vi vjerujete u mandat u Europskoj komisiji 2019."

11:33 - Željko Jovanović (SDP) upitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića koliki su ukupni dugovi hrvatskog zdravstva i dospjele obaveze te kako bi ocijenio svoj rad, no on je odgovorio prilično žestoko, nakon čega je izbila totalna svađa.

"Nastupili ste onako što je u politici goli populizam. Znate da dugovi u zdravstvu nisu nastali ni ove ni prošle ni prije pet godina. S onim što imamo i koliko imamo hrvatski je zdravstveni sustav ponos hrvatske nacije. Ukupni je dug 8,2 milijarde kuna, u ovom trenutku činimo sve da na rashodovnoj strani uštedimo. A što se tiče slanja medicinskog osoblja van, nemojte davati paušalne ocjene. Vaša je vlada u sustav ubacila 6,5 milijardi kuna, a onda ste za godinu dana opet došli do velikog duga. Ja sam jučer napravio najveći tumor koji nitko ne može napraviti, a vi mi recite kada ste vi nešto napravili, pokažite da kao liječnik bez novca možete raditi, kao što su i stotine tisuća liječnika ne pitajući kolika im je plaća radili i rade", odgovorio je Kujundžić.

Prva je reagirala Ines Strenja Linić: "Zgrožena sam vašim napadom na kolegu Jovanovića koji je u ratu odradio svoje, za razliku od vas, i radio u Hitnoj u svome gradu i nije mogao dobiti specijalizaciju u svome gradu zbog svog prezimena."

Iznervirao se i Jovanović: "Sramotni istup gospodina profesora koji nije dostojan liječničke profesije. Sramota liječničkog poziva i to je jedan ministar. Vi više ne smijete biti ministar, vi morate otići! U ratu sam kao liječnik spasio brojne ljude, ovdje trebamo govoriti o politici, a ne na ovakav prizeman način vrijeđati svog kolegu. Pročitajte Hipokratovu zakletvu. Tužiti vas treba!"

Jovanović se jako iznervirao, pogotovo kada mu je predsjedavajući Željko Reiner želio dati opomenu, no odustao je ipak, a SDP-ovac je nastavio obračun s ministrom.

"Namate blage veze, vi ste demagog. Poručujem vama i vašem Plenkoviću za građane kojima treba zdravlje, vratite se u bolnicu; vi ste dobar liječnik, ali ste očajan ministar", ljutito je poručio Jovanović.

11:02 - Božo Petrov (Most) upitao je premijera kakav je njegov stav, kao i stav Vlade, o Rafineriji Sisak.

"Je li isti kao i stav MOL-a, odnosno mađarske vlade? Čelniku sindikata Predragu Sekuliću daje se otkaz jer želi da sisačka rafinerija nastavi s radom. Što planirate napraviti da biste zaštitili tog čovjeka?", upitao je.

"Stav Vlade je nepromijenjen, a to je da rafinerija što duže radi i proizvodi što je više moguće. Sindikalni predstavnik bio je kandidat Mosta na lokalnim izborima, to je sve što znam. Zatražit ću od ministra Ćorića da detaljno izvidi o čemu je riječ", odgovorio je premijer.

"Trebao bih se našaliti i reći da je trebao biti HDZ-ov kandidat na izborima pa bi ga zaštitili. Zamolio bih da nam više ne darivate lažne božićne poklone. Most je bio za to da se Ina vrati u Hrvatske ruke jer mislimo da Hrvatska može postati energetski lider u regijiAko vas nije briga za njega, onda vas nije briga ni za energetiku ni za sisačku rafineriju. Ako nemate snage za to, vratite se u Bruxelles ", ustvrdio je Petrov.

10:33 - Sabina Glasovac (SDP) rekla je da se odustaje od građanskog i zdravstvenog odgoja i nema ulaganja u škole, osim u računala, a za Crkvu se kaže da će imati veliki utjecaj na kurikulum, pa upitala je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak je li pod pritiskom da treba nabavljati informatičku opremu.

"Nisam ni pod kakvim pritiskom za nabavku bilo kakve opreme, ali sam pod pritiskom da sve što smo obećali pod kurikularnom reformom provedemo, da naše škole uvedemo u 21. stoljeće i da razvijamo digitalne kompetencije kod naših učenika, a to ne možemo samo s papirom i olovkom", odgovorila je Divjak.

"U 21. stoljeću ulaže se u ljude, a ne u kompjutere, u borbena blindirana vozila. U modernoj državi ne može se dogoditi da na čelu skupine za provedbu Zakona o odgoju i obrazovanju bude HRAST-ovac, ne može se dogoditi da se licitira i prodaje kvalitetno obrazovanje danas za jedan glas u Saboru sutra ili prekosutra. U modernoj državi premijer za jedan glas u Saboru ministrici kulutre ne nameće savjetnika koji veze nema s tim resorom", zaključila je Glasovac.

10:20 - Boris Miletić (IDS) upitao je Plenkovića, podsjetivši ga da je IDS predložio izmjene Kaznenog zakona i kažnjavanje fašističkog znakovlja, što je Vlada odbila: "Zašto je Vlada odlučila tolerirati fašističke vrijednosti u našem društvu? Šaljete poruke da ćete štititi vrijednosti ustaškog režima i terora. To je režim koji je uveo rasne zakone i prihvatio nacističko zakonodavstvo. Našim prijedlogom da se strogo kažnjava fašističko znakovlje otvorili smo vam prostor."

Plenković mu je odgovorio: "Cijenim vaš prijedlog koji ste dali prije nekoliko tjedana. Još jednom ću ovdje osuditi ustaški režim i najstrašnija kaznena djela koja su u njegovo vrijeme bila počinjena. Preko Vijeća za suočavanje s prošlošću radimo na jačanju kulture sjećanja, ali i na temelju analiza dobijemo preporuke kako bismo poboljšali postojeći zakonodavni okvir unutar Kaznenoga zakona. Želimo pitanje riješiti na cjeloviti način. Ne želim da meni osobno i ovoj vladi imputirate da se ne određujemo po pitanju ustaškog režima."



"Zašto onda niste skinuli u potpunosti ploču 'Za dom spremni'? Ne bih volio da se skrivate iza tog povjerenstva, nego se ugledajte na sestrinske stranke u Njemačkoj koje su se jasno odredile i rekle što je zlo. Vi se ne želite jasno odrediti prema onome što je cijeli svijet osudio", rekao je Miletić. 

9:59 - "Često sebe hvalite", kazao je premijeru Siniša Hajdaš Dončić (SDP) pa je "vratio kotač unazad godinu dana" i podsjetio premijera da je najavio vraćanje Ine u hrvatske ruke. Rekao je premijeru da je "krivo skrenuo" te da je od Agrokora stvorio "induciranog državnog mrtvaca". "Jeste li vi iluzionist ili premijer?" pitao je SDP-ovac.

Plenković je odgovorio kako je Ministarstvo financija pripremilo prijedlog za savjetnike koji bi Vladi pomogli u otkupu dionica u Ini ili pronalasku strateškog partnera.

"Na tome se radi mirno i bez pompe. Što se tiče vaše iluzije na državni intervencionizam u Agrokoru, Lex Agrokor nije mogao biti aktiviran bez suglasnosti vlasnika", ustvrdio je premijer.

"Drago mi je da volite docirati jer to od jednog srednjovjekovnog čovjeka plave krvi i očekujem", odgovorio mu je SDP-ovac.

9:50 - Davor Bernardić, šef SDP-a, upitao je premijera Plenkovića: "Prije šest mjeseci Ivica Todorić aktivirao je Lex Agrokor, danas nas promatra iz inozemstva, dugo ste izbjegavali odgovoriti tko je pisao Lex Agrokor, a onda je Vladimir Šeks rekao da ste vi autor tog grandioznog zakona, pomogao vam je pritegnuti Sauchu i HNS koji drže ovu većinu. Tada smo predlagali izmjene koje bi mogle omogućiti oporavak hrvatskog gospodarstva. Lešinari će uzeti imovinu Agrokora, to je srž zakona. Tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescijenje?"

Plenković je ponovio da je "Bernardić postao glasnogovornik gospodina Todorića i da koristi riječ poput veleizdaje, što puno govori o njemu" a da se njegova Vlada u slučaju Agrokor ponaša odgovorno.

"Pridonosite stvaranju slike o zemlji koja ukazuje na destabilizaciju. Meni je žao da je SDP izabrao taj put, nastojite nakititi neke teme - protivite se uvođenju eura, pa govorite o nekom mom rezervnom brieselskom položaju. Ako smatrate da su naši kolege u europskim institucijama na rezervnom položaju, ajmo onda opozvati i kolegu Mimicu. Čini mi se da sve ono što govorite nastoji pokriti da na vašoj strani nisu ni mali dobavljači Agrokora koji su isplaćeni, ni poslovna zajednica i veliki dobavljači" poručio je Plenković.

"Priča drži vodu dok ortaci ne odu, opteretili ste Agrokor s dodatnih milijardu eura zaduženja. Strvinarski američki fond kupovao je smeće kad ga nitko nije htio jer je znao za Lex Agrokor. Navodno ste i Ramljaku naložili da me tuži, a njegova je plaća tri godišnje plaće radnika u Hrvatskoj", rekao je Bernardić.

Na aktualcu 40 pitanja


Premijer i članovi vlade, kako je već uobičajeno, tijekom 'aktualca' odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen.

U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red 'u hodu' proširivati.

Jedna od burnijih točaka zasigurno će biti i SDP-ova inicijativa za pokretanje pitanja povjerenja Vladi RH koja bi se na dnevnom redu trebala naći već u petak. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić krajem prošlog tjedna, nakon što su u proceduru uputili taj prijedlog, poručio je kako SDP ima odgovornost "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Za pokretanje opoziva Vlade prikupljen je 31 potpis - 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka: IDS-a, Glasa, HSS-a, Živog zida, Mosta i Promijenimo Hrvatsku, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku.

Temeljem Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima, premijer Plenković sutra će podnijeti i Izvješće o sastanku Europskog vijeća koji se održao u Bruxellesu 19. i 20. listopada ove godine. (N.C./Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene