Sabor otvara vrata građanima (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)
Sabor otvara vrata građanima (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

U povodu Dana neovisnosti, 8. listopada, Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo građana otvorit će im u ponedjeljak svoja vrata od 10 do 17 sati.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je zastupnike da zajedno proslave Dan neovisnosti, koji će se u ponedjeljak obilježiti na Trgu sv. Marka posljednjom ovogodišnjom ceremonijom Velike smjene straže, te Danom otvorenih vrata i susretom s građanima.

Vezani članci Dražen Bošnjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bošnjaković o novom ovršnom zakonu: "Socijalno smo osjetljivi i vodimo računa da se ne zatrpaju sudovi", oporba nezadovoljna Andrej Plenković (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Plenković poručio - Hrvatska je spremna za brexit: "Donijeli smo potrebne zakone, sve službe imaju pune informacije"

"Pozivam vas da zajedno proslavimo ovaj državni praznik, Vama i svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske", poručio je Jandroković.

Na Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora uz stručno vodstvo. Građani će moći ulaziti u zgradu Sabora bez prethodne najave, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u grupama od pedeset posjetitelja.

Obilasci su organizirani svakih 30 minuta, a posjetitelji će moći vidjeti saborske prostore koji nisu dio uobičajenih tura za posjetitelje.

Organiziran je i program obilazaka sa stručnim vođenjem na engleskom jeziku u 12 i 15 sati. Za osobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu te prilagođeno kretanje zgradom Sabora.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru u pravilu održava dva puta godišnje - uz spomendan 30. svibnja, Dan Hrvatskoga sabora, te uz državni blagdan 8. listopada, Dan neovisnosti.

Po prvi je puta održana u svibnju 2013., u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Danom neovisnosti obilježava se spomen na odluku Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991., kojom su raskinute sve državnopravne veze s bivšom SFRJ. (Hina)