Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgledanje zgrade

VIDEO Više stotina građana na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnji Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora privukao je i ove godine brojne građane iz Hrvatske i inozemstva koji su htjeli razgledati unutrašnjost saborske zgrade, priopćili su iz Sabora.

Od 9:30 sati, kada su otvorena vrata Sabora pa sve do 18:00 sati, ukupno je 840 posjetitelja imalo priliku razgledati zgradu uz stručno vođenje, a novost ove godine bili su i obilasci na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna nigdje nikoga A plaćica ide! Jesu li to zastupnici pogrešno shvatili gdje se štrajka ili i oni traže veće plaće?

Za Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program razgledavanja prostorija Sabora koje nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje.

Tako su posjetitelji imali priliku vidjeti reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine, repliku Baščanske ploče, Malu vijećnicu u kojoj je zasjedao nekadašnji Županjski dom, biste saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frane Supila, Vladimira Nazora te biste prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, ali i čuvane zapisnike sa saborskih sjednica iz 1861. godine.

Leko: 'Građani od nas očekuju hitne mjere koje će zemlju izvući iz krize'

Posjetitelji su imali priliku razgledati i protokolarne prostorije poput Banske sobe i dvorane Ante Starčevića s portretima svih dosadašnjih predsjednika suvremenog Hrvatskog sabora te čuvenim uljanim platnom akademske slikarice Jadranke Fatur koje prikazuje povijesno donošenje tzv. Božićnog Ustava – prvog Ustava neovisne Republike Hrvatske 22. prosinca 1990. godine. Prilikom posjeta, građani su također mogli razgledati izložbu „Zapisnici Hrvatskoga sabora-glasnici prošlosti“, a koja je za Dan otvorenih vrata posebno pripremljena u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom.

Povrh toga su imali priliku susresti se te razgovarati s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, potpredsjednicom Dragicom Zgrebec i zastupnicima Peđom Grbinom, Igorom Dragovanom, Igorom Rađenovićem, Goranom Marićem i Jasenom Mesićem, koji su odgovarali na brojna pitanja posjetitelja.

Idući Dan otvorenih vrata predviđen je prigodom Dana neovisnosti u listopadu, istaknuli su iz Sabora. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene