Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

"Smrt fašizmu, sloboda ženama": Današnji dan tema i u Saboru, Mrak Taritaš ima molbu za premijera Plenkovića

Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr)
Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Današnja sjednica Sabora počela je čestitkom Gordana Jandrokovića ženama povodom Međunarodnog dana žena, a nastavila se zahtjevima za stankom.

10:14 - Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić podsjetio je oporbu da su upravo oni bili protiv većine reformskih zakona, kao što su porezna reforma ili aktualna reforma pravosuđa.

Pročitajte i ovo Sabor Ovo trebate znati "Oporba uputila interpelaciju": Ovu riječ često čujemo u parlamentu, no znate li što zapravo znači? Slika nije dostupna MINISTRI S KAZNENIM PRIJAVAMA Oporba traži rekonstrukciju Vlade i prijevremene izbore čim se stvore uvjeti: "Vlada je nefunkcionalna"

Za izjavu Europske komisije o gospodarskim kretanjima i financijskim pokazateljima u Hrvatskoj ustvrdio je kako je Komisija prepoznala napore Vlade, koja je u protekloj godini ipak ostvarila dobre rezultate. Rezultati Vlade, kaže, vide se u rastu BDP-a od 2,8 posto, prvi put u povijesti ćemo imati suficit proračuna opće države, a prepoznati su i u smanjivanju javnog duga.

Sugestija EK-a jest da se nastavi s reformama koje je Vlada lani u travnju iznijela u planu reformi, pa na njima treba ustrajati, poručio je Bačić.

10:08 - Bojan Glavašević rekao je da su žene u Hrvatskoj manje plaćene id a su svakodnevno na udaru predrasuda.

"Svake godine dođe ovaj dan, svake godine poklanjamo ruže, izgovaraju se lijepe čestitke i želje, međutim na kraju dana kada dođe trenutak da se nešto napravi bojim se da smo svi ostali samo na riječima", rekao je.

"Jedina prava rodna ideologija je ona koja već stoljećima ženama uskraćuje jednake prilike u društvu, a naziva se patrijarhat. Imat ćemo priliku do ljetne stanke napraviti nešto konkretno i ratificirati Istanbulsku konvenciju i želim vas sve pozvati da to učinimo", rekao je Glavašević.

"Smrt fašizmu, sloboda ženama", završio je izlaganje.

Branko Bačić pridružio se čestitkama u ime HDZ-a, a u ime HNS-a Dan žena je čestitao Stjepan Čuraj.

09:59 - Dan žena čestitao je i Tomislav Panenić, a onda poručio da tema o kojoj će govoriti nije nešto što bi trebalo obilježavati današnji dan.

Mostov saborski zastupnik prozvao je Vladu Andreja Plenkovića zbog loše ocjene u izvješću Europske komisije o napretku u europskom semestru, gdje je jasno ukazano na brojne nedostatke i promašaje, dok je šef Kluba HDZ-a Branko Bačić oporbu podsjetio kako su upravo oni bili protiv većine reformskih zakona koje je Vlada predlagala.

"Nije izišao premijer i rekao svoje stajalište, već je poslao najnepopularniju političarku iz svoje Vlade Martinu Dalić. I ona bi željela da reforme idu brže, ali kaže, one idu onom brzinom koje društvo može prihvatiti", rekao je Panenić nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Iz toga je ironično zaključio kako, dakle, nije problem Vlada već društvo i građani "jer svi žele ostati u državi koja nas tjera da idemo van".

"Nešto ne štima u samoj izjavi. Najtragičnije je što ona smatra da europska sredstva trebaju biti najzdraviji izvori gospodarskog rasta, što je pogrešno. To trebaju biti naša industrija i porezna politika", poručio je Panenić.

Zamjerio je i što nijedan član Vlade nije ni riječ rekao kada su "europski birokrati rekli da naši ratni veterani imaju problematične i društveno nepravedne povlastice". "Jesu li oni trebali doći da nas obrane kad smo mi nepravedni prema onima koji su stvarali ovu državu", pitao se.

Nema napretka ili je vrlo ograničen napredak kada je riječ o reformama mirovinskog sustava, javne uprave, kasni provedba antikorupcijske strategije itd. Gdje su mjere potpore poduzetnicima, brodogradnja je, kaže, ponovno spremna za restrukturiranje, bolnicama dugovi rastu, poskupljuje struja, a uskoro i plin, kaže Panenić.

Mi smo tražili te promjene, a HDZ je, tvrdi Mostovac, sve sabotirao.

09:56 - Iduća je govorila Anka Mrak Taritaš koja je također svim ženama čestitala Dan žena.

"Želim da žene nikad ne zaborave da su ženska prava ljudska prava i da mi žene imamo pravo biti drugačije, da imamo pravo biti samo svoje, pokazivati osjećaje. Imamo pravo baviti se politikom, upravljati institucijama, i nikad nemojte zaboraviti morate biti same svoje, ne postoji prepreka koju ne možemo svojom upornošću preskočiti. Prepreke preskočite i odite dalje", rekla je Mrak Taritaš.

"Koristim ovu priliku da zamolim premijera da iskoristi svoje pravo i pošalje Istanbulsku konvenciju u Sabor. Neka posluša Europsku komisiju", rekla je i još jednom ženama poručila da nema prepreka.

09:51 - "Čestitam svim ženama što trpe manijake, teroriste. Najviše bih se zahvalio ženama koje su bile u ratu", rekao je nakon stanke Željko Glasnović.

09:39 - Na početku današnje sjednice Gordan Jandroković svim je ženama čestitao današnji Međunarodni dan žena.

"Važno je danas i svaki dan prisjećati se žena koje su se svojom usstrajnošću izborile za svoja prava", rekao je i dodao kako je zajednčka odgovornost graditi i promovirati tolerantno društvo.

Željko Glasnović zatim je zatražio stanku zbog položaja Hrvata u BiH.

Anka Mrak Taritaš, Bojan Glavašević i Stjepan Čuraj tražili su stanku zbog Međunarodnog dana žena kako bi govorili o položaju žena u RH, ali i svijetu.

Tomislav Panenić stanku je tražio zbog izvješća EK o napretku Hrvatske u provedbi reformi. Baranko Bačić želi govoriti o aktualnoj političkoj situaciji.

Sabor nastavlja s raspravom o mini pravosudnoj reformi

Hrvatski sabor u četvtrtak će nastaviti raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i o područjima i sjedištima sudova, za koje iz Vlade kažu da su dio mini pravosudne refrome, oporba se s tim ne slaže i tvrdi da se radi o izmjenama kozmetičke naravi.

''Vlada želi pravosuđe i njegovo funkcioniranje dići na višu razinu, napraviti bolju mrežu sudova, ojačati neovisnost pravosuđa'', naglasio je u srijedu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i objasnio što se izmjenama želi postići.

Utvrdili smo da prekršajni sudovi imaju manji broj predmeta, da suci nisu dovoljno iskorišteni, spajanjem općinskih i prekršajnih sudova imat ćemo dobrodošlu "kadrovsku infuziju", rekao je ministar.

Izmjenama se, naveo je, želi poslati i poruka jasnijeg, transparentnijeg rada Državnog sudbenog vijeća. Zbog nezadovoljstva načinom imenovanja sudaca, odnosno sporosti postupaka, predlaže se da je DSV dužan u roku šest mjeseci od raspisivanja javnog poziva imenovati suca, vodeći računa, uz ostalo, o bodovima s rang ljestvice.

''Reformom se jača i neovisnost pravosuđa'', naglašava Bošnjaković, ''jer se ukida odredba da ministar daje mišljenje u procesu imenovanja predsjednika sudova, a neće više moći, kao do sada, imenovati v.d. predsjednika suda ako predsjednik negdje nije izabran, već će odluku o tome donositi DSV''.

Mijenjaju se i odredbe izbora predsjednika Vrhovnoga suda tako da DSV šest mjeseci prije isteka njegova mandata raspisuje javni poziv, kandidature se dostavljaju Uredu predsjednice Republike, koja sve te kandidature dostavlja na mišljenje saborskom Odboru za pravosuđe i općoj sjednici Vrhovnoga suda.

Sabor je o tri spomenuta prijedloga raspravu počeo u srijedu kasno poslijepodne, uz prijetnju Mostovih zastupnika da će, ne prekine li se u dogovorenih 20 sati, pribjeći stalnim stankama i raditi cijelu noć, kako se to prakticiralo prošli petak kad je Sabor raspravljao o izmjenama Poslovnika. Mostu je, naime, smetalo što Sabor o tako važnim zakonima raspravlja "pod okriljem noći".

Zastupnici bi u četvrtak trebali raspraviti i izmjene ostala tri iz paketa od šest zakona mini pravosudne reforme: o državnom odvjetništvu, o Državnoodvjetničkom vijeću, te o područjima i sjedištima državnih odvjetništava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene