Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA SABORA

Opet zaiskrilo zbog povjerenstva o Agrokoru: "Budite strpljivi, izvješća stižu za par dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravio je prijedlog novog zakona o reviziji koji predviđa reorganizaciju postojećeg sustava javnog nadzora revizije.

Novim zakonom o reviziji predviđeno je da će nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora postati Ministarstvo financija, Odbor za javni nadzor revizije prestat će s radom, dok Hrvatska revizorska komora više neće imati nadzornu ulogu.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Među javnim ovlastima koje će joj biti povjerene, Komora će, uz prethodnu suglasnost Ministarstva, određivati program revizorskog ispita te ga organizirati i provoditi. U odnosu na dosadašnji sustav, povećan je broj godina radnog iskustva s tri na pet, koje treba ostvariti prije ispunjavanja uvjeta za izlazak na revizorski ispit.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

11:45 Gordan Maras, zastupnik SDP-a, je u nekoliko replika spominjao (ne)osnivanje saborskog povjerenstva za Agrokor optužujući HDZ za bojkotiranje osnivanja tog povjerenstva. Ivan Šuker (HDZ) mu je odgovorio da on, za razliku od Marasa, raspravlja na temelju činjenica te dodao da je ponuda njegove stranke bila jasna, da se pričekaju najprije službena izvješća neovisnog revizora i privremene uprave Agrokora, nakon čega bi se parlamentarne stranke dogovorile o sudbini tog povjerenstva. Šuker ga je pozvao da bude strpljiv da stignu ta izvješća, što bi se trebalo dogoditi "u narednih par dana".

10:50 Govoreći u ime Kluba zastupnika SDP-a, Boris Lalovac pohvalio je odredbu da revizorska društva ubuduće kontrolira Ministarstvo financija. Kako je i sam bio ministar financija, rekao je da iz vlastitog iskustva zna koliko je otpora bilo toj ideji. 

"Mislim da je to dobar korak, pohvaljujemo to. Vjerojatno nije bilo lako to prebaciti u Ministarstvo financija jer su ljudi u revizorskim društvima sami sebe nadzirali, što je svojevrsni sukob interesa", rekao je Lalovac.

10:36 Ministar financija Zdravko Marić predstavljajući promjene Zakona o reviziji, rekao je da je glavni cilj, među ostalim, poboljšanje rada ovlaštenih revizora te jačanje uloge revizijskih odbora

Za kašnjenje promjena ovog Zakona i implementaciju EU Direktive, Marić je okrivio učestale parlamentarne izbore, ali i činjenicu da se ovim izmjenama pristupilo vrlo ozbiljno uz duboke analize i dvije javne rasprave. 

Rekao je da su u Hrvatskoj registrirana 222 revizorska društva te 959 ovlaštenih revizora, od kojih je 497 aktivno.

Trenutno nadzor i provjeru rada obavlja Hrvatska revizorska komora, čiju Skupštinu čine ovlašteni revizori. 

"Ovim zakonom predložena je nova nadzorna uloga Ministarstva financija, što predstavlja jednu od najznačajnijih izmjena", rekao je Marić. Nadzor nad društvima koja revidiraju subjekte od javnog interesa mora se provesti najmanje jednom u tri godine, a kod ostalih najmanje jednom u šest godina. Izmjenama se propisuju i stroži uvjeti za pristupanje revizorskom ispitu, za što će biti potrebno pet godina radnog iskustva uz tri godine mentorstva ovlaštenog revizora.

10:18 Sabor nastavlja s raspravom o prijedlogu novog Zakona o reviziji koji je u prvom čitanju.

10:15 Goran Aleksić kritizirao je Vladu zbog negativne ocjene njegovih zakonskih prijedloga, među ostalim i onim o povratu za preplaćene kamate.

"Tijekom 2011. franak je narastao drastično i svi koji su bili opterećeni tim kreditima krenuli su u sudski proces u kojem se utvrdilo da su banke nezakonito ugovaralo promjene kamatne stope. Banke se nisu prestale tako ponašati pa su opet samovoljno određivale parametre za promjene kamatne stope, a HNB im drži lojtricu", rekao je Aleksić, dodajući da je spreman prihvatiti određene kritike Vlade i pokrenuo je pitanja oko procjene učinka propisa i mišljenja Europske središnje banke.

"Kakva je pravna sigurnost ako najmanje 100 tisuća dužnika i danas plaća nezakonite kamatne stope“, rekao je Aleksić, apelirajući na ministra financija Zdravka Marića da razgovaraju o tome.

09:55 Nezavisni zastupnik Željko Glasnović govornicu je nakon stanke iskoristio da pozove na obračun s petokolonašima koje je pronašao na onoj strani saborskih klupa gdje sjedi opozicija predvođena SDP-om. 

"Vodi se specijalni rat protiv HVO-a bez kojih danas mi ne bismo bili ovdje, mudžahedini bi bili u Splitu, a mi bi svi bili negdje na Malti. Većina njih koji vode specijalni rat sjede ovdje. Ti prerušeni Jugosloveni, peta kolona cinkaroša sjedi ovdje", rekao je Glasnović, pokazujući prema zastupnicima SDP-a. "Probudite se, očistite željeznom metlom te petokolonaše", poručio je Glasnović. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene