Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2315 neprodanih stanova

Sabor raspravlja o poticajima za kupnju stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poticanje kupnje prvog stana sa 100 do 300 eura po četvornom metru do kraja 2011.

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu zakona o poticanju prodaje stanova, kojim bi država kupnju prvog stana ili prodaju manjeg, a kupnju većeg stana, poticala sa 100 do 300 eura po četvornom metru i na taj način pomogla oživljavanju gospodarstva te pokretanju novog investicijskog ciklusa u graditeljstvu. Iznos potpore ovisio bi o cijeni stana, najduži rok otplate zajma bio bi 30 godina, najduži poček otplate bio bi 20 godina, a zajmovi bi se odobravali do kraja 2011. Kamata bi za vrijeme počeka bila dva posto, a za razdoblje otplate godišnje bi kamate bile pet posto.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Stambena zgrada (Foto: Dnevnik.hr) Prodavatelji dižu cijene Ministar graditeljstva o prodaji subvencioniranih stanova: "Takvima će krediti odmah stići na naplatu"

U vladi očekuju da bi se, nakon donošenja zakona, do kraja godine moglo prodati tisuću stanova ukupne vrijednosti 664 milijuna kuna, a za potporu treba osigurati 100 milijuna kuna. 'Radi se o jednoj od mjera Vlade za oživljavanje gospodarstva, ali i pomoći ljudima da pod povoljnijim uvjetima kupe stanove koji su na tržištu', istaknula je ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić predstavljajući zakon na početku današnjeg zasjedanja Sabora.

Prodajom stanova pomaže se i posrnuloj građevini

Dodala je da se predloženim zakonom, kroz poticanje prodaje stanova želi potaknuti i novi investicijski ciklus u izgradnji stanova. 'Nama još uvijek u Hrvatskoj stanovi trebaju', rekla je ministrica te navela da u ovome trenutku u Hrvatskoj u građevini radi 150 tisuća ljudi, ali i da je njih oko 15 tisuća ostalo bez posla. 'Vlada smatra da im treba pomoći, kao što je kroz druge mjere pomogla ostalim gospodarskim subjetima', rekla je.

Najveću potporu, 300 eura, imali bi stanovi cijena kojih (bez PDV-a) ne prelazi 1000 eura po četvornom metru, a država pritom ne bi uvjetovala lokaciju, veličinu ni banku u kojoj bi potencijalni kupac uzimao kredit. 'Ne uvjetujemo ni jednu stvar, a nakon što potencijalni kupac dobije potvrdu banke da je kreditno sposoban, dolazi u APN koji će platiti učešće koje je zakonom regulirano', objašnjava Matulović-Dropulić dodajući da se stanovi kupuju od proizvođača, ne i od agencija, budući da agencije uzimaju proviziju od dva posto. 'APN neće uzimati nikakve troškove', dodaje.

Država ne subvencionira stanove iznad 1600 eura po četvornom metru

Zakonom je regulirano da se za svako povišenje cijene stana od 150 eura, potpora smanjuje za 50 eura, a najmanju potporu, od 100 eura, imat će kupci stanova po cijeni od 1451 euro do 1600 eura (bez PDV-a). Stanove, cijena kojih je iznad 1600 eura po metru četvornome, država ne bi subvencionirala. Novac za potpore za kupnju stana osigurao bi se dijelom iz APN-ova Fonda za dugoročno financiranje stanogradnje (32,4 milijuna kuna) te iz državnog proračuna (67,6 milijuna kuna).

U Hrvatskoj je trenutačno, po podatcima Hrvatske gospodarske komore (HGK), 2315 neprodanih stanova licenciranih građevnih tvrtaka, odnosno oko 144 tisuće metara četvornih stambenog prostora. Ministrica je podsjetila da država i inače u proračunu izdvaja sredstva za stanogradnju, a ove godine za to je osigurano 985 milijuna kuna i to za gradnju POS stanova, izgradnju stanova za stradalnike Domovinskog rata, bivše nositelje stanarskog prava, obnovu stanova na područjima od posebne državne skrbi, te za stambenu štednju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene