Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Dalić nakon rasprave o inicijativi za opozivom: Ovaj dan sam mogla iskoristiti na puno kvalitetniji način

Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr)
Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr) Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Sabor je u četvrtak raspravljao o inicijativi oporbe za opozivom ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Nakon završetka rasprave u Saboru o opozivu Martine Dalić novinarima je izjavu dala i sama ministrica.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

"Mislim da je stvarno šteta da na ovakav način se troši i vrijeme i novac poreznih obveznika. Jer ovaj dan, barem ja sam mogla iskoristiti na puno kvalitetniji i puno produktivniji način. Ovo je demokratska procedura, oporba na ovo ima pravo, raspravu smo prošli. Sama rasprava pokazala je koliko su svi ti argumenti prazni, netočni i potpuno promašeni", rekla je Martina Dalić.

Upitana je i boji li se glasanja u petak.

"Riječ 'bojati' bi značila da tu postoji neka opasnost, fizička ili kakva druga. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bih se ja bojala sutrašnjeg glasanja, jer iza mene stoji rad u Vladi, stoje svi rezultati koje smo svi zajedno ostvarili u proteklih godinu i pol dana, tako da za to nema nikakve bojazni", rekla je.

O tijeku sjednice Sabora informirajte se u nastavku:

15:00 Gordan Maras (SDP) ustvrdio je kako Martina Dalić mora izaći iz Vlade jer je iznevjerila povjerenje hrvatskih građana.

Obrušio se na SDSS-ova Milorada Pupovca, zamjerajući mu da je prvo govorio kako ju neće podržati, da bi danas rekao kako će SDSS o tome zauzeti poziciju opreznog, skeptičnog realista, ali i glasati protiv njezine smjene.

"Neke od stvari koje su se počele događati u Agrokoru ozbiljno su kontaminirale i ugrozile vjerodostojnost svih nas koji smo dali povjerenje za realizaciju zakona. Na sreću, ključni uzrok te kontaminacije je riješen i otklonjen. Nova izvanredna uprava za nas koji smo dio vladajuće koalicije obnovila je povjerenje", poručio je Pupovac u raspravi.

"Ručice gospodina Pupovca uvijek su tamo gdje trebaju biti – uz HDZ i vlast", ustvrdio je Maras te upitao s kojim je pravom Pupovac prvo najavljivao da neće podržati Dalić, a onda u "dodatnim razgovorima, daleko od očiju javnosti, kao što to radi, odluka se promijeni".

SDSS-ova zastupnika pozvao je da kaže je li u redu da netko, u ovom slučaju Martina Dalić, svojim prijateljima daje poslove od 12 milijuna kuna godišnje. Kad dobijete povjerenje građana, ne možete to koristiti da pomognete prijateljima. Glasajući za ministricu Dalić, legitimirat ćete takav postupak, poručio je SDSS-u.

13:13 Određena je stanka do 14 sati, kad se nastavlja rasprava o povjerenju Martini Dalić.

12:35 Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako je novi povjerenik Fabris Peruško vratio izgubljeno povjerenje.

"Prepoznate su greške, od kojih su one krucijalne otklonjene. Razumijem one koji su pokrenuli inicijativu jer tada neke stvari nisu bile jasne, ali danas jesu. Iz tog razloga mi nećemo podržati opoziv", kazao je Pupovac. 

12:10 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) rekao je kako je priča o Agrokoru počela 2006. godine.

"Gazda je tada krenuo umjetno jačati vrijednost kompanija, muljao je s računovodstvom. Došlo je i do kaznene prijave, ali bez učinaka, pa se Gazda dodatno opustio. Za to vrijeme obitelj Todorić je iz tvrtke izvukla više od milijarde kuna za život na visokoj nozi. Kupovali su se dvorci i otoci... Tko je dozvolio Todoriću da ode u London i da nam se sada smije u lice?" pita se Bunjac. 

11:20 Siniša Hajdaš Dončić (SDP) pita se tko se bavi ostalim gospodarskim problemima dok je Dalić zaokupljena Agrokorom. 

"'Godinu dana se mantralo o geostrateškoj opasnosti od Rusa. I što se dogodilo nakon godinu dana? Hej, evo Rusa u Agrokoru. Godnu dana izgubljenog vremena za nešto što se moglo napraviti isti dan. Što se radilo? Ništa? Što se zaradilo? Ništa. Osim onih koji su u godinu dana prošli kroz Agrokor - stotine konzultanata, bivših partnera, sadašnjih partnera, izvukli eure, kune, dolare, tko bi trebao za to odgovarati? Apeliram na članove HNS-a da dobro razmisle o opozivu", kazao je Hajdaš Dončić.

11:00 Počelo je izlaganje po klubovima zastupnika. Ispred Mosta su govorili Miro Bulj i Tomislav Panenić.

"Je li moguće da ministrica Dalić nije znala da 10 milijardi kuna bianco mjenica koristi Agrokor? Bili ste ministrica, poznajete bankarski sustav, dobri ste s Todorićem. Da nitko nije znao da Agrokor koristi mjenice bez pokrića. Vi ste znali", poručio je Bulj, dok je Panenić ustvrdio da gospodarstvo kojim Dalić rukovodi ide u lošem smjeru.

10:40 "Ti si prvi muškarac koji mi je toliko mojih slika pokazivao. I još kažeš da su dobre", rekao je premijer.

10:38 Gordan Maras pokazivao je fotografije Plenkovića i Ramljaka ustvrdivši kako fotografije govore više od tisuću riječi te da je HDZ nedvojbeno povezan s Ivicom Todorićem. 

10:36 Davor Bernardić (SDP) kazao je kako je premijer očito zaboravio kako se u Saboru upozoravalo da savjetnici trpaju novac u džepove dok radnici dobivaju otkaze.

10:32 Nakon premijera obratila se i ministrica Dalić

"Postignut je načelan sporazum među vjerovnicima, a održan je i sastanak sa sindikalnim predstavnicima Agrokora", rekla je Dalić te se pohvalila kako je od sindikata radnika Belja na poklon dobila majicu koju je ponosno pokazala zastupnicima. 

"To mi je najbolji poklon", rekla je.

10:26 Komentirao je i izbor savjetnika za restrukturiranje

"Oni su odabrani putem javnog natječaja. Kompanija koja je izabrana je birala svoje podizvođače s lokalnom ekspertizom. Ako je i bilo nejasnoća, one su razriješene. Cijeli proces restrukturiranja je pred uspješnim okončanjem. Uspjeli smo u vrlo rizičnoj operaciji. Poslali smo važne poruke i reagirali odgovorno. Iznjedrili smo put restrukturiranja i stabiliziranja hrvatske ekonomije na najbolji mogući način. Napravili smo sve što smo mogli u dobroj vjeri", rekao je premijer. 

10:23 Premijer je istaknuo kako je i Božo Petrov sudjelovao u izradi zakona.

"Znali ste sve, znali ste tko će biti izvanredni povjerenik i podržali ste ga", kaže premijer i dodaje da se HDZ ne može povezati s Todorićem. 

10:21 "Gospodine Maras, vaša dostignuća su ostala neopjevana dok ste bili u vladi", kaže premijer. 

10:20 Nakon podsmjehivanja iz redova oporbe, premijer se obratio Gordanu Marasu.

10:18 Zastupnicima se obraća premijer Andrej Plenković.  Oporbu je na početku bocnuo zbog georafske pogreške u samom pozivu.

"Trebali ste pitati Bulja je li Peruća rijeka ili jezero", poručio je Plenković. 

10:14 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je Grmojino izlaganje predstavlja izljev jala i ljubomore što je vlada riješila najveći problem hrvatskog gospodarstva od osamostaljenja.

"Niste naveli nijedan razlog zašto bi Sabor trebao smijeniti ministricu Dalić", rekao je Dačić.

10:12 Josip Borić (HDZ) istaknuo je kako od 37 potpisnika zahtjeva, u sabornici sad sjedi samo njih šest

"Ovo bismo mogli nazvati još jednim ćorkom s Neretve", rekao je Borić.

10:00 Nakon Grmoje, govorio je Goran Aleksić (SNAGA) rekao je kako mu je Dalić kad ju je upoznao privatno bila simpatična, ali da se ne slaže s njezinim javnim djelovanjem.

"Dalić je produžena ruka banaka te ona i vlada ne štite vladavinu prava. Vlada radi za korporativne interese, a ne za interese građana. Zašto se udruzi Franak ne dopušta da bude zastupnik kolektivnih prava hrvatsklih potrošača. Ministrica Dalić ne želi postupiti onako kako bi trebao postupiti suvereni dužnosnik zato što je produžena ruka bankarskog sustava. Banke pelješe građane nezakonitim kamatnim maržama. Dalić nije mjesto u vladi, već u privatnom sektoru", pita se Aleksić. 

9:57 "Martina Dalić dovela je Ramljaka u Vladu. Ona je bila njegov politički sponzor, a on je pogodovao tvrtki u kojoj je prethodno radio. Njezina je odgovornost što nije inzistriala na uklanjanju sukoba interesa. Izborom Texo Managementa kompromitirala je proces izvanredne uprave. Vrijeme je da pokažemo da ovakve skupe pogreške ne mogu proći nekažnjeno. Svjesni smo da je odnos snaga u Saboru takav kakav jest i da je nakonšto je Zekanović izletio, uletio Hrelja. Ipak, ne mislimo da je ovo što činimo uzaludno", rekao je Grmoja. 

9:44 "Današnja vlada ignorirala je slona u staklarni nadajući se kako će problem Agrokora nestati sam od sebe.  Dalić tvrdi da ništa nije znala do siječnja 2017. Može li ona uz sve svoje kvalifikacije biti ministrica gospodarstva ako je Agrokor nije zanimao. Rješenje za koje se zalagala Dalić bilo je donošenje posebnog zakona oko kojeg su se pojavile mnoge sumnje. Mjesecima se nagađalo tko je autor zakona da bi ministrica naknadno kao iz pištolja ispalila kako ga je upravo ona pisala. Moramo joj odati hrabrost što je preuzela autorstvo nad zakonom, a nadam se da će preuzeti i odgovornost za propuste", kaže Grmoja te dodaje kakosu Vlada, premijer i Dalić imali kolektivnu sinkopu.

9:37 U ime predlagatelja inicijative za opozivom govori Mostovac Nikola Grmoja 

"Ovo je pitanje odgovornosti Martine Dalić. Prije godinu dana donesen je lex Agrokor pa je potrebno podsjetiti što se sve događalo. Sintagma kako je Agrokor previlik da propadne čuli smo bezbroj puta. Todorić je izazvao nešto drugačiji model razvoja. Najuspješnije kompanije kupovao je nakon razdoblja pretvorbe. Todorić je uživao ugled nedodirljivog gazde, a njegov se utjecaj prelijevao i na politiku. Ministri su plesali kako je Todorić svirao", kazao je Nikola Grmoja. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene