Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj ovotjednog zasjedanja

Sabor prihvatio izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je ovotjedno zasjedanje okončao glasovanjem o dijelu raspravljenih točaka, među kojima je i ona o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2013. godine.

Hrvatski sabor prihvatio je danas izvještaj o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine, kada su ostvareni 1,4 posto manji prihodi i osam posto veći rashodi u odnosu na isto razdoblje lani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stavka po stavka DOKUMENTI Gdje ste vi u državnom proračunu? Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

>> Josip Leko: Ustavne promjene ostavljene da 'fermentiraju'

U tom razdoblju proračun je uprihodovao ukupno 52,3 milijarde kuna, što je gotovo milijardu kuna više nego 2011. godine. Prihodi od PDV-a u prvom polugodištu ove godine bili za 7,5 posto veći nego lani, dok su prihodi od doprinosa manji za oko 990 milijuna kuna. Od PDV-a i doprinosa kumulativno su naplaćeni otprilike jednaki prihodi kao i lani.

Na rashodovnoj strani u prvom polugodištu ostvareno je 63,7 milijardi kuna, 4,9 milijardi više nego lani. Povećanje rashoda odnosi se uglavnom na sanaciju dugova u zdravstvu, bržu isplatu subvencija u poljoprivredi te subvencije HŽ-u i HBOR-u. Povećani su rashodi za kamate i mirovine, dok je rashod za zaposlene manji za 365 milijuna kuna zbog smanjenja koeficijenata i uvođenja centraliziranog obračuna plaća.

Zeleno svjetlo Sabor je dao izvještaju o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište ove godine te izvještajima o izvršenju financijskih planova Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Fonda za zaštitu okoliša, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, te Agencije za upravljanje državnom imovinom.

Prihvatio je i izvještaj o radu pučkog pravobranitelja za 2012. godinu te obvezao Vladu da ispita razloge zbog kojih državna tijela neažurno odgovaraju na pravobraniteljeve upite. Također je podržao izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2012. godinu.

Sabor je u drugo čitanje poslao zakonske prijedloge o savjetima mladih, o inspekciji cestovnog prometa te o izmjenama Zakona o žičarama za prijevoz putnika.

Zastupnici su danas raspravili izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2012. i time zaključili ovotjedni rad.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak opetovala je kako osobe s invaliditetom treba uključiti u donošenje propisa koji ih se tiču i treba čuti njihove preporuke. Zastupnike je pozvala da donose zakone koji će biti primjenjivi za 'male ljude', za ljude koji žive u malim sredinama.

Sabor zasjedanje nastavlja u utorak 22. listopada raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene