Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor počeo je danas zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojima se, među ostalim, mijenjaju mjerila za njezino dobivanje, a kako bi se najsiromašnijim građanima osigurao pristup pravdi i pravosudnim institucijama.


Preciznije se definira imovinski cenzus za dobivanje besplatne pravne pomoći, a proširene su i vrste pravne pomoći koje se pružaju, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan, podsjetivši kako se zakonske izmjene donose nakon što je Ustavni sud početkom travnja ove godine ukinuo dio Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, među kojima su i mjerila za njezino dobivanje.

Podnositelji zahtjeva ubuduće će moći dobiti besplatnu pravnu pomoć u slučaju da su im materijalne prilike takve da bi angažiranje stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje članova njihova kućanstva. Uvjet je i da je njihov zahtjev ostvariv te da se ne radi o objesnom parničenju.

U sustavu besplatne pravne pomoći omogućuje se i sustavan nadzor nad imovnim stanjem podnositelja zahtjeva jer će se oslobođenje odobravati samo onima kojima je najpotrebnije, a znatno je pojačana i prevencija zloporaba.

Pružanje besplatne pravne pomoći omogućeno je u građanskim i upravnim postupcima te u upravnom sporu, a obuhvaća primarnu i sekundarnu pravnu pomoć, oslobađanje od plaćanja sudskih pristojbi te troškova sudskog postupka. Besplatnu pravnu pomoć nije moguće dobiti za kaznene i prekršajne postupke.

Uvjet je da podnositelj zahtjeva i punoljetni članovi njegova kućanstva ne prelaze u primanjima iznos najniže osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, te da ne posjeduju nekretnine u kojima ne stanuju te drugu novčanu ili nenovčanu imovinu.

Zahtjevi se, među ostalim, mogu podnositi po pitanjima statusnih prava građana, utvrđivanje prava i obveza iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, na utvrđivanje prava i obveza iz sustava socijalne skrbi, te zaštite prava radnika pred poslodavcem

Zakonskim izmjenama odlučivanje o oslobađanju od plaćanja sudskih pristojbi i troškova postupka prenosi se sa sudaca na urede državne uprave.

Pružatelji pravne pomoći prema odredbama ovoga zakona su odvjetnici, ovlaštene udruge, uredi državne uprave u županijama i Ured Grada Zagreba te visoka učilišta.

O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi. (HINA)

Vezani članci Ilustracija Sabor nastavlja rad izjašnjavanjima o amandmanima na proračun: Za 435 prijedloga trebat će im najmanje petnaestak sati Zoran Milanović Milanović oštro udario po Plenkoviću zbog obuke ukrajinske vojske: "Taj smiješni nasilnik maltretira svoju Vladu i Sabor"

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju