Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najviše priznanje

Novo visoko državno odlikovanje: Sabor potvrdio uvođenje Velereda Franje Tuđmana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u petak je većinom glasova - 75 glasova za i 27 protiv - dopunio Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojim se utvrđuje odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Novo visoko državno odlikovanje u redu je najviših priznanja koje Hrvatska dodjeljuje-veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira i kraljice Jelene.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Dodjeljivalo bi se svake godine 10. prosinca, o obljetnici smrti Franje Tuđmana, hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu.

Hrvatski sabor prihvatio je većinom glasova i izvješće o sastanku Europskog vijeća koji se održao 17. i 18. listopada u Bruxellesu i na kojem su europski čelnici razgovarali o novom institucionalnom okviru Europske unije, procesu proširenja, Brexitu, novom sedmogodišnjem proračunu EU-a, klimatskim promjenama i o Turskoj.

Europsko vijeće na sastanku nije donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom iako im je Europska komisija dala zeleno svjetlo jer su se tome usprotivile Francuska, Nizozemska i Danska.

Premijer Andrej Plenković najavio je ranije da će se Hrvatska kao predsjedateljica EU-om u prvoj polovici iduće godine zauzimati da zemlje jugoistočne Europe nastave svoj put prema članstvu u Europskoj uniji jer smatra da je ono bitno za njihovu transformaciju te mir i stabilnost u regiji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene