Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prvom čitanju

Sabor: Potpora prijedlogu zakona o probaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi danas su u prvom čitanju podržali prijedlog novoga zakona o probaciji, od kojega se očekuje da će omogućiti početak razvoja probacijske službe koja bi trebala provoditi zaštitni nadzor nad okrivljenicima.

Prijedlog novog zakona o probaciji slijedi zakonske novine sadržane u Kaznenom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku, a najvažnija je proširenje mogućnosti da okrivljenik kaznenopravnu sankciju izdržava kroz rad za opće dobro, čime se želi rasteretiti zatvorski sustav.

Prema sadašnjem Zakonu o probaciji, probacijska služba provodi uvjetnu osudu sa zaštitnim nadzorom i rad za opće dobro na slobodi, a povećanje poslova probacijske službe, koja donosi novi Kazneni zakon, odnosi se upravo na zaštitni nadzor.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

>> Sabor donio zakon o energiji

Zakon uređuje probacijske poslove u pretkaznenom i za vrijeme kaznenog postupka, poslove prilikom izvršavanja zaštitnog nadzora te posebnih obveza naloženih uz uvjetnu osudu i zamjenu kazne radom za opće dobro, poslove vezane uz odlučivanje o odgodi i prekidu izdržavanja kazne te uvjetnom otpustu, te nadzor nad uvjetno otpuštenim osuđenikom.

Višnja Fortuna (HSU) naglasila je u raspravi kako je probacijska služba novim zakonom postavljena pred opsežne i nove izazove, čemu svakako doprinosi i činjenica da će danom pristupanja Hrvatske u EU probacijska služba biti nadležna i za provođenje stranih probacijskih odluka. U cilju što kvalitetnije provedbe zakona predložila je provođenje vrednovanja (evaluacije) probacijskih mjera, čiji bi rezultati trebali ponuditi nove smjerove za kvalitetan razvoj mjera.

Draženko Pandek (SDP) naglasio je kako bi novi zakon trebao trebao ići u smjeru osiguranja pomoći i nadzora počiniteljima kaznenih djela kako bi se spriječilo da kaznena djela ponove. "Pogotovo se to odnosi na one pojedince čija je socijalna integracija od početka bila na određen način defektna, i koji žive u marginalnoj društvenoj poziciji i ne zadovoljavajućem društvenom okruženju", rekao je.

Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) sustav je probacije označio kao human i etički sustav prema osuđenima za kaznena djela, odnosno kao civilizacijsko dostignuće "da smo zapravo shvatili kako nema nikakvog smisla slati ljude u zatvor na šest mjeseci radi nekakvog minornog prekršaja". Zapitao se, ipak, ima li Hrvatska i njezin pravosudni sustav kvalificirane ljude za provedbu tog zakona. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak raspravom o Prijedlogu zakona o registru birača u prvom čitanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene