Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor podržao ukidanje obveze služenja vojnog roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u Hrvatskom saboru podržali su Prijedlog odluke o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka od 1. siječnja 2008. što je predložila Vlada RH, uz prethodnu suglasnost vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Ministar obrane Berislav Rončević je, u ime predlagatelja, rekao kako su stupanjem na snagu izmjena Zakona o obrani u kolovozu ove godine, stvorene pravne pretpostavke za donošenje te odluke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORH oglasio Prijem drugog naraštaja dragovoljnih ročnika Slika nije dostupna Ročnici od studenog služe vojni rok

'Profesionalizacija naših Oružanih snaga jedan je od reformskih ciljeva i podrazumijeva suspenziju obveznog i uvođenje dragovoljnog služenja vojnog roka', rekao je Rončević. 

Ustvrdio je i kako nepozivanje novaka neće imati utjecaja na borbenu spremnost Oružanih snaga te dodao da će OS do 2015. godine razvijati po planu od najviše 2000 dragovoljnih ročnika godišnje.

Damir Kain je u ime Kluba IDS-a rekao kako za odluku da mladići više ne odlaze služiti vojni rok treba 'dignuti obje ruke' i naglasio da trenutačno u Hrvatskoj više mladića ionako služi civilni vojni rok. Rekao je i kako podržava malu, profesionalnu i dobro obučenu vojsku, ali mu se, kaže, 16.000 ljudi čini 'malo previše'.

Ministar Rončević podnio je i izvješće o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu od studenoga 2006. do lipnja 2007. godine te naveo kako su svi pripadnici hrvatskoga kontigenta uspješno i profesionalno obavili svoje zadaće, zahvaljujući dobroj osposobljenosti i opremljenosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene