Zasjedanje Hrvatskog sabora započelo je raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Galerija


Vlada ističe da bi se izmjenama koje predlaže uveo red i pravna sigurnost u sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Po predloženim izmjenama, centre za profesionalnu rehabilitaciju osnivala bi isključivo Republika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u njezino bi ime obavljalo nadležno Ministarstva za rad. Preuzimanjem osnivačkih prava nad centrima za profesionalnu rehabilitaciju ujednačio bi se njihov položaj.

Vezani članci Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Probijeni svi rokovi: I dalje nema zakona o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa Gordan Maras (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Sabor: Zakon o OPG-u nam treba, ali kakav?

Na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora bit će govora o "Izvješću potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Fabrisa Peruška o poslovanju Agrokora d.d."

Tijek sjednice pratite u nastavku:

17:02 - Na pitanje zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, Dinku Cvitanu, je li istina da on i njegova obitelj imaju policijski zaštitu, Cvitan je odgovorio: ''Ne volim o ovom govoriti, procjena policije je da je moj život ugrožen, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora. Zato se štiti mene i moju obitelj''.

''To nije lako. To je težak život i to je to. Što da vam kažem'', kazao je Cvitan.

13:59 Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan stigao je u Sabor gdje će se raspravljati o njegovim izvješćima iz 2015. i 2016. Novinarima je tek kratko poručio kako nije razočaran što mu neće produljiti mandat te je kazao kako je novi kandidat sjajan.

10:12 Dnevni red dopunjen je prijedlogom imenovanja glavnog državnog odvjetnika

10:05 Određena je stanka od 10 minuta

10:00 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) kazao je kako je sramotno da Sabor neće biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja.

"Mi smo jedina zemlja u Europi koja se sama oslobodila okupacije, a ne obilježava ovaj dan. Sabor nastavlja sramotnu praksu podjele naroda", kazao je Bunjac i dodao da je nevjerojatno da tema Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj još uvijek nije razjašnjena.

9:44 Željko Glasnović (nezavisni) zapitao se kako je moguće da još nije uvedeno ocjenjivanje državnih službenika.

"U našoj upravi radi više ljudi nego u drevnoj Kini...", kazao je Glasnović.

9:43 Predrag Matić (SDP) kritizirao je rad Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Apeliram na lovce Novske i Jasenovca da pripaze i obustave aktivnosti da se ne bi dogodila tragedija. Svaki šušanj iz nekog jarka i šumarka ne mora značiti da se tu nalaze srna, lija ili vepar. To bi mogla biti naša Predsjednica koja sada razmišlja o antifašizmu svoga none i nonice, a inače razmišlja o starom hrvatskom pozdravu "Za dom spremni", kazao je Matić.

 

9:35 Reiner je kazao kako se nada da to ubuduće neće događati. Prije izlaganja Damira Hrg (HDS) bilo je tako potrebno neko vrijeme da se zastupnici primire te da Sabor krene s radom.

9:32 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pitao je predsjedavajućeg Željka Reinera zašto je tek danas na dnevni redu uvršteno izvješće glavnog državnog odvjetnika.

 

9:30 Na početku sjednice gotovo svi klubovi zastupnika uputili su zahtjev za "slobodnim govorima"

9:25 Nakon što su usvojene izmjene Poslovnika, čini se kako su zastupnici i predsjedavajući pomalo zbunjeni, pa tako nije bilo jasno hoće li rad započeti "slobodnim govorima" (nekadašnji zahtjevi za stanke) ili dopunom dnevnog reda.