Zasjedanje Hrvatskog sabora započelo je raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Galerija


Vlada ističe da bi se izmjenama koje predlaže uveo red i pravna sigurnost u sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Po predloženim izmjenama, centre za profesionalnu rehabilitaciju osnivala bi isključivo Republika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u njezino bi ime obavljalo nadležno Ministarstva za rad. Preuzimanjem osnivačkih prava nad centrima za profesionalnu rehabilitaciju ujednačio bi se njihov položaj.

Vezani članci Sjednica Sabora Mislili ste da Hrvatski sabor malo radi? Parlamenti ovih zemalja zasjedaju još manje... Franko Vidović Franko Vidović ima koronu, u srijedu je bio na Odboru s glavnom državnom odvjetnicom, šeficom USKOK-a...

Na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora bit će govora o "Izvješću potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Fabrisa Peruška o poslovanju Agrokora d.d."

Tijek sjednice pratite u nastavku:

17:02 - Na pitanje zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, Dinku Cvitanu, je li istina da on i njegova obitelj imaju policijski zaštitu, Cvitan je odgovorio: ''Ne volim o ovom govoriti, procjena policije je da je moj život ugrožen, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora. Zato se štiti mene i moju obitelj''.

''To nije lako. To je težak život i to je to. Što da vam kažem'', kazao je Cvitan.

13:59 Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan stigao je u Sabor gdje će se raspravljati o njegovim izvješćima iz 2015. i 2016. Novinarima je tek kratko poručio kako nije razočaran što mu neće produljiti mandat te je kazao kako je novi kandidat sjajan.

10:12 Dnevni red dopunjen je prijedlogom imenovanja glavnog državnog odvjetnika

10:05 Određena je stanka od 10 minuta

10:00 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) kazao je kako je sramotno da Sabor neće biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja.

"Mi smo jedina zemlja u Europi koja se sama oslobodila okupacije, a ne obilježava ovaj dan. Sabor nastavlja sramotnu praksu podjele naroda", kazao je Bunjac i dodao da je nevjerojatno da tema Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj još uvijek nije razjašnjena.

9:44 Željko Glasnović (nezavisni) zapitao se kako je moguće da još nije uvedeno ocjenjivanje državnih službenika.

"U našoj upravi radi više ljudi nego u drevnoj Kini...", kazao je Glasnović.

9:43 Predrag Matić (SDP) kritizirao je rad Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Apeliram na lovce Novske i Jasenovca da pripaze i obustave aktivnosti da se ne bi dogodila tragedija. Svaki šušanj iz nekog jarka i šumarka ne mora značiti da se tu nalaze srna, lija ili vepar. To bi mogla biti naša Predsjednica koja sada razmišlja o antifašizmu svoga none i nonice, a inače razmišlja o starom hrvatskom pozdravu "Za dom spremni", kazao je Matić.

 

9:35 Reiner je kazao kako se nada da to ubuduće neće događati. Prije izlaganja Damira Hrg (HDS) bilo je tako potrebno neko vrijeme da se zastupnici primire te da Sabor krene s radom.

9:32 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pitao je predsjedavajućeg Željka Reinera zašto je tek danas na dnevni redu uvršteno izvješće glavnog državnog odvjetnika.

 

9:30 Na početku sjednice gotovo svi klubovi zastupnika uputili su zahtjev za "slobodnim govorima"

9:25 Nakon što su usvojene izmjene Poslovnika, čini se kako su zastupnici i predsjedavajući pomalo zbunjeni, pa tako nije bilo jasno hoće li rad započeti "slobodnim govorima" (nekadašnji zahtjevi za stanke) ili dopunom dnevnog reda.