Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr

Zastupnici će raspravljati o rebalansu državnoga proračuna za ovu godinu te prijedlogu 34 oporbena zastupnika da parlament iskaže nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.


Inicijativu za smjenu ministra financija pokrenula je neovisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, a podržala su je još 33 zastupnika. to nisu učinili zastupnici IDS-a i Možemo!.

Vezani članci Sabornica Sabor o rebalansu državnog proračuna: Povećanje prihoda za 6,6, a rashoda za 10,9 milijardi kuna Boris Lalovac, bivši SDP-ov ministar financija Bivši ministar financija: "Deficit pomalo klizi izvan svih kontrola"

Vidović Krišto je to učinila zbog Marićevog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrdi, njegova "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Marić je ljetos prvo odbijao reći na čijoj je jahti boravio, pravdao se "ljudskim principima", no nakon što je objavljeno kako će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvoriti predmet protiv njega, objavio je ime vlasnika broda.

Vlada je odbila navode Vidović Krišto te poručila da Marić svoju dužnost obnaša savjesno, poštujući Ustav, zakone i pravni poredak te se zauzima za svekoliki napredak države.

I sam ministar odbacio je navode iz oporbenog prijedloga te najavio da će se o svemu detaljno očitovati u Saboru.

Marić je već jednom, u travnju 2017., nakon razlaza vladajućih HDZ-a i Mosta, preživio burnu raspravu i glasovanje u Saboru, a oporba, predvođena SDP-om, tada je tražila njegovu smjenu zbog povezanosti s aferom Agrokor.

SDP-ovu inicijativu tada je podržalo 75 zastupnika, jedan manje od broja potrebnog za smjenu, dok je protiv Marićeve smjene također glasovalo 75 zastupnika.

Marić je treći ministar čije će se povjerenje propitivati u 10., aktualnom sazivu Sabora, a prije njega test povjerenje prošli su ministri gospodarstva i zdravstva Tomislav Ćorić i Vili Beroš.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju