Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Decentraliziranje

HDZ-ovci razljutili Čačića, on im s govornice uzvratio: 'Tišina dečki!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor sjednicu danas nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

10:30 -Saborski zastupnik HDS-a Goran Dodig kazao je kako su svi u Hrvatskoj za provedbu kurikularne reforme te da oko te teme postoje "stručna neslaganja", a ne "politički protivnici", a SDP je prozvao da ljude poziva na ulice (prosvjed), ističući kako o tako prevažnoj stvari poput reforme obrazovanja ne bi smjela odlučivati ulica.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

"Počelo se razgovarati o politikama 'za' i 'protiv'. Molim da mi se ukaže prstom tko je to 'protiv' i po čemu se zaključuje da je netko protiv. Ovdje se ne radi o političkim protivnicima, već o stručnim neslaganjima", rekao je Dodig nakon stanke koju je zatražio u Hrvatskom saboru.

Ekspertnoj skupini za provedbu kurikularne reforme odao je poštovanje, ali i dodao kako je priznanjem bivšeg premijera, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da ju je on odabrao očigledno da je to bila politička odluka. "Sada kada su ti ljudi napravili jedna vrijedan uradak pokazalo se da on ima praznina i resorni saborski Odbor želi popuniti te praznine. Zašto ići đonom na tu logiku da se nešto popravi", pitao se Dodig.

SDP je prozvao da poziva ljude na ulicu, odnosno na današnji prosvjed potpore kurikularnoj reformi. "Hoćemo dopustiti da o tako prevažnoj stvari ulica odlučuje. Nisam ni protiv toga da idu na ulicu, ali ako će se ta prevažna tema događati na ulici pitam se što nam to treba", rekao je.

Istaknuo je kako hitnost kurikularne reforme nije imperativ te pozvao na toleranciju oko nastavka reforme i da se na kvalitetan način doradi ono što u njoj nije dobro.

10:02 -Čačić je govorio o raspodjeli sredstava iz ministarstva regionalnog razvoja, pokazavši na primjeru međimurske županije da je velika većina onih koji su dobili novac bile općine u kojima su na vlasti stranke iz Domoljubne kolaciije.

'U zadnjih godina su me pitali zašto ste u politici, stvarno nemate veze s tim društvom. Moj odgovor je bio zato što imam osjetljiv želudac. Naime, ne podnosim preveliku razinu koncentracije gluposti i nesposobnosti, a naročito ne podnosim ne podnosim kad mi gledaju u oči i od mene rade budalu', rekao je i poručio da su za raspodjelu novac potrebni drugačiji kriteriji. 

'Nemojte meni govoriti, pa bio sam u poziciji da dajem novce. Nek mi itko veli... ovdje su mnogi gradonačelnici i načelnici, bili i sad su neki, u vašim redovima (pokazujući prstom na HDZ) koji znaju da nikad nije bilo da po kriterijima nisu dobili HDZ-ovi gradovi i općine. Nikad nije bilo kad sam ja bio u toj poziciji I tako mora biti', rekao je dodajući kako 'svaka budala zna trošiti tuđi novac, uzmi iz budžeta i daj sebi'.

Nakon što su mu iz saborskih redova pokušali proturječiti, ušutkivao ih je riječima: 'Tišina dečki!'

9:37 - Jaroslav Pecnik u ime Hrvatskih laburista zatražio je stanku od pet minuta u vezi, kako je rekao mogućih problema oko pokriviteljstav koje je preuzeo Sabor . Radimir Čačić stanku je zatražio kako bi govorio o kriterijima za raspodejelu sredstava iz ministarstva regionalnog razvoja, a Goran Dodig iz HDS-a kako bi govorio o kurikularnoj reformi.

7:20 - Hrvatski sabor sjednicu će nastaviti u srijedu raspravom o prijedlogu izmjena zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji se donosi po hitnom postupku, a kojim se otklanjaju administrativne barijere i decentralizira upravljanje pomorskim dobrom u posebnim rezervatima.

Konačnim prijedlogom zakona uređuje se nadležnost za davanje koncesija od područnog (regionalnog) značaja u posebnim rezervatima te nadležnost za davanje suglasnosti u sporednim djelatnostima manjeg opsega iz područja usluga pravnim i fizičkom osobama.

Cilj izmjena je rasterećivanje rada državne uprave i smanjenje administrativnih troškova koje se nameću prilikom odlučivanja Vlade RH o koncesijama čiji prihod nije značajan, a postupak se provodi kao za koncesije od državnog značaja.

Time će se ovlaštenicima koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra u posebnim rezervatima omogućiti lakši pristup nadležnim institucijama za eventualne upite i razjašnjenja, a davatelj koncesija će zbog geografske blizine moći učinkovitije pratiti koncesije i brže reagirati u slučaju kakvih nepravilnosti.

Posebno se to odnosi na Malostonski zaljev i Malo more gdje će se lakšom i učinkovitijom koordinacijom između davatelja koncesija i ovlaštenika koncesija omogućit zajednički napori u razvoju tog područja, koje je svjetski poznato po kamenicama koje su njihov zaštitni znak i tradicija od značaja za cijelo dubrovačko područje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene