Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Reinerov potez Marasa potaknuo na žestoku kritiku HDZ-a; Bačić odbacio sve njegove optužbe

Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zastupnici su na početku današnje sjednice sabora zatražili stanku kako bi govorili o aktualnoj političkoj situaciji.

13:25 - Zastupnik SDP-a Gordan Maras prozvao je u srijedu vladajući HDZ da kroz izmjene saborskog Poslovnika namjerava ograničiti zastupnike u radu i govoru, te poručio da SDP na to neće pristati, a HDZ-ov Branko Bačić odbacio je njegove optužbe i poručio da "nitko nema namjeru ušutkati zastupnike".

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Jablaničko jezero promijenilo boju Ekolozi ogorčeni Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba"

"Nitko nema namjeru ušutkati zastupnike, no svjedoci smo da se kroz brojne stanke i obijesne replike unutar kluba rasprave odugovlače, pa više nemaju smisla", rekao je Bačić.

"Ako izglasate sankcije od nekoliko tisuća kuna, to nas u rapravama neće sputati ni obeshraniti", poručio je Maras kojeg je na problematiziranje Poslovnika potaknuo potpredsjednik Sabora Željko Reiner nevoljkim odobravanjem još jedne današnje stanke.

No, Bačić je odbacio je Marasovu tvrdnju da se razmišlja o novčanom kažnjavanju zastupnika. Ne znam odakle kolegi ideja da se uvode kazne zbog izgovorenog u Saboru, tko je to rekao, gdje je to napisano, čudio se Bačić.

Ustvrdio je da, po njegovim informacijama, nema ni riječi o financijskom kažnjavanju zastupnika. On može govoriti koliko želi o točki dnevnog reda, naša je želja da zastupnici govore o točki dnevnog reda, a ne o svemu osim toga, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

"Zastupnik ima pravo govoriti u ime onih koji su ga izabrali i to se pravo ne smije ograničavati", ustrajao je Maras poručujući HDZ-u da ne treba brinuti kakav će dojam pojedni zastupnik svojim istupima ostaviti.

Još jednu stanku inicirao Dobrović

Još jednu stanku u srijedu je inicirao Mostov Slaven Dobrović, tražeći da se rasprava o predloženim izmjenama Zakona o vodama i financiranju vodnog gospodarstva odgodi možda za slijedeći tjedan.

Izmjene Zakona o vodama bile su Vladinoj proceduri prošli tjedan, jutros su uvrštene na dnevni red Sabora, rasprava najavljena za četvrtak, iznenada stiže dan ranije, rekao je Dobrović neposredno pred raspravu o tom aktu.

Nije li to neozbiljno, čemu to, pitao se Dobrović, prenoseći upozorenja da se "možda radi o privatizaciji vodnog resora". Procedura govori da je možda baš tako, činjenica je da bi o zakonu trebalo raspraviti svega dva-tri sata nakon što je došao na dnevni red, primjetio je Mostov zastupnik.

Ta dva zakona došla su u Sabor prije četiri dana, mogli ste ih raspraviti na razini klubova, što je HDZ i napravio, odgovorio mu je Bačić.

10:16 - Sabor prelazi na dnevni red.

10:15 - "Svi se sjećamo Ine, kako je tekla priča i kako je završila s 10 milijuna eura mita. Zbog toga mi u SDP-u pušemo i na hladno. Protivimo se ovakvoj privatizaciji HEP-a. Ali danas sam se javio zbog nečega drugoga. Ovdje želim ukazati na jedan objektivno veliki problem. Grad Zagreb je grad s najvećim financijskim potencijalom, a gradonačelnik je odlučio da to nije dovoljno novca i odlučio je da će Zagrebački holding dignuti skoro 500 milijuna kuna kredita kako bi mogao nesmetano nastaviti sa svojim poslom i trošiti novac građana. Proziva državu da mu je uskratila 400 milijuna kuna za sljedeću godinu i da zato proračun moram biti manji. Pozivam ga ako je to točno da uskrati podršku Vladi, da ne farba građane. Kada bi Plenkoviću rekao da nećemo da se Zagrebu uzima 400 milijuna kuna, onda bi zastupnici pod utjecajem Bandića glasali protiv većine i Plenković ne bi imao većinu i morao bi odustati od toga da uzima milijune Zagrebu. Bandić će za Plenkovića i Hasanbegovića napraviti bilo što, to smo vidjeli nebrojeno puta. Bandić je očito politički ucijenjen gradonačelnik i preko njega Zagrebom upravljaju HDZ i Hasanbegović. Ovdje moramo razgovarati o tim problemima, premalo se govori o Zagrebu i o proračunu koji se troši uludo. 7 i pol milijardi kuna je dovoljno da se efikasno upravlja gradom. Postavljam još jedno pitanje, ukoliko vlada može uskratiti 400 milijuna kuna, zašto građani ne mogu plaćati manji prirez. Poruka Milana Bandića je: 'Građani, plaćajte, Plenkoviću, uzimaj koliko ti treba od Zagreba'", rekao je Gordan Maras.

10:07 - Zastupnik Darko Horvat govorio je u ime HDZ-a.

"Ja sam siguran i ponovit ću to X puta dođe li do bilo kakvih razgovora na temu otvaranja javne ponude dionica HEP-a, to se neće dogoditi bez posebnog zakona i jedne široke javne rasprave koja će prethoditi tome", rekao je Horvat.

"Kontinuirano potenciranje priče da Hrvatska nema strateški dokument je ili neznanje ili namjera. 2009. donijeli smo energetsku strategiju i svi mi koji se usudimo debatirati po tom dokumentu, treba ga prvo pročitati. Implicirati da ćemo novom strategijom napraviti radikalni zaokret je veliko neznanje, ali i velika hrabrost govoriti o tome bez znanstvene podloge", rekao je Horvat. Zamolio je zastupnike da ne otvaraju teme i rane gdje nije potrebno dok struka ne da mišljenje.

10:05 - Nakon izlaganja Željka Glasnovića koji je u svom govoru koristio psovke, koje je čitao iz dokumenta s kojim je došao za govornicu, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zamolio ga je da ne psuje u Saboru iako je čitao iz dokumenta.

"Molio bih vas, iako ste se ispričali, da ne poštujemo u Saboru", rekao je Jandroković Glasnoviću koji je onda odgovorio da se radi o izvornom dokumentu.

"Svejedno, ima puno izvornih dokumenata koji su jako, jako prosti, pa ne bi bilo dobro da ih čitamo ovdje", zaključio je Jandroković.

09:57 - "S pravom postavljam pitanje zašto nam dolaze zakoni koji vode u smjeru privatizacije HEP-a. Neka vladajuća veličina jasno kaže da žele privatizirati HEP, neka stave to u program, a da ne moramo imati zakone poput zakona o vodama kojim se rješava ključna prepreka", rekao je nakon stanke Tomislav Panenić.

"Izmjenom zakona koji je navrat-nanos uvršten u dnevni red svi skupa sudjelujemo u poduhvatu koji vlada sama ne želi priznati, a to je privatizacija HEP-a", kaže Panenić.

"Za koju godinu ponovno ćemo imati slučaj Ine. Zakon o vodama nije više zakon o vodama nego Hepi lex", smatra Panenić.

"Napravite odluku da je to program vlade, stanite iza toga i nemojte da više moramo mi sudjelovati u raspravama u kojima imate prikrivene namjere", rekao je Panenić.

09:43 - Tomislav Panenić zatražio je stanku u ime Mosta zbog nastavka privatizacije HEP-a. Željko Glasnović želi govoriti o javnoj upravi. Branko Bačić stanku je tražio zbog aktualne političke situacije, a Gordan Maras zbog unutarnje-političkih i gospodarskih odnosa. Sabor nastavlja s radom u 9:55 sati.

09:37 - Današnja sjednica Sabora počela je izvješćem mandatno imunitetnog povjerenstva koje je razmotrilo pisanu obavijest zastupnika Ivana Kovačića koji je izvijestio predsjednika Sabora da stavlja mandat u mirovanje s danom 5. prosinca.

Kovačić je izdan kao zastupnik na listi Mosta, a kao zamjenik određen mu je Ante Pranić.

Povjerenstvo je jednoglasno s pet glasova za predložilo donošenje odluke o mirovanju mandata zastupnika Ivana Kovačića i početku mandata zastupnika Ante Pranića.

Jednoglasno su zastupnici podržali ovu odluku. Sutra će zastupnik podnijeti zakletvu jer danas nije u Saboru.

Most je u utorak izvijestio da se Kovačić vraća svom izvornom pozivu (liječnik dentalne medicine) te da će i dalje biti vijećnik u skupštini Splitsko-dalmatinske županije. Njegov zamjenik Ante Pranić gradonačelnik je Vrgorca.

Sabor o dopuni Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o mirovinskim doprinosima

Hrvatski sabor u srijedu će nastaviti sjednicu dopunom dnevnog reda i potom raspravom o prijedlogu dopune Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja.
 

Dopuna bi trebala povećati povezanosti podataka po osiguranicima s pripadnim podacima o uplati obveznog doprinosa za mirovinska osiguranja i tako ubrzati prosljeđivanje sredstava na osobne račune u izabrane obvezne mirovinske fondove.

Zastupnici će raspraviti i prestanak rada Umirovljeničkog fonda za čijim je postojanjem prestala potreba budući da je u prosincu 2013. godine isplatio posljednju ratu obeštećenja članovima Registra obiteljskih i najviših mirovina i time izvršio svoju zakonsku obvezu.

Na dnevnom redu u srijedu je i potvrđivanje dvaju ugovora o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s Bosnom i Hercegovinom i s Litvom, kao i potvrđivanje ugovora Hrvatske i BiH o europskom partnerstvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene