Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor ovaj će tjedan, umjesto od srijede do petka, zasjedati od ponedjeljka do srijede, a plan mu je raspraviti 11 točaka.

Galerija


10:05 Miro Bulj (Most) rekao je da Hrvatska nije zemlja nasilja te da svako nasilje treba osuditi. "Hrvatska nije zemlja nasilja, a sve sporadične slučajeve prema bilo kome, pa i ovo na Braču, treba osuditi, a nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju svoja prava", rekao je Bulj i poručio:

Vezani članci Sabor je glasao o opozivu ministra Beroša Zastupnici u Saboru glasaju o rebalansu proračuna i amandmanima oporbe Nikola Grmoja i Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Burno na aktualnom prijepodnevu: Prepucavanja, gašenje mikrofona, opomene i oštre poruke vladajućima

"Vi ste, kolega Miloševiću, u Saboru u većini, pa pitajte kolegu koji sjedi iza vas, Milorada Pupovca, gdje je dr. Ivan Šreter (pakrački HDZ-ov dužnosnik i šef kriznog štaba za zapadnu Slavoniju koji je 1991. nestao u Domovinskom ratu), jer on bi morao znati gdje je, prema onome što je Slavko Degoricija govorio.

Vi ste Srbin u Saboru, dio ste parlamentarne većine, što je nezamislivo u Srbiji ili bilo kojoj drugoj državi", poručio je mostovac Miloševiću.

Naglasio je i kako dolazi iz mjesta gdje žive ljudi srpske nacionalnosti, kako se bori za njih i kako je na njih ponosan jer su bili domoljubi i doprinose hrvatskom društvu.

9:49 Boris Milošević iz SDSS-a rekao je da žrtva napada na Supetru prima prijetnje na nacionalnoj osnovi.

"Netko je odmah poslije napada napisao zašto su ti Srbi išli dolje kada su znali da mogu imati problema, zašto provociraju. Da, zaista, zašto hrvatski državljani idu po Hrvatskoj i traže posao? Jedan dio hrvatskog društva tako razmišlja i dok je tako, vući će nas po kaljuži. Nacionalna netrpeljivost izjeda društvo. Odgajamo mlade zadojene mržnjom na nacionalnoj osnovi, no nisu oni krivi, kriva je politika. Ježurku Ježića smo izbacili iz lektire jer ga je napisao Srbin", kazao je Milošević.

"Mnogi od vas imaju djecu, unuke, što da kažem djeci koja će pohađati Ljetnu školu srpskog jezika ove godine u Dalmaciji? Da li da majicu s tim natpisom - Ljetna škola srpskog jezika - nose ili ne. Je li ta majica provokacija ili nije?" upitao je Milošević.

9:43 Silvano Hrelja (Glas/HSU) upozorio je kako nadležni ministri, ni nakon gotovo godine dana, nisu riješili problem tisuća umirovljenika koji su zbog povećanja mirovine od 20-30 kuna, izgubili pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Kod usklađivanja mirovina u rujnu prošle godine, ministar rada Marko Pavić obećao je da će, zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, vrlo brzo riješiti taj problem, podsjetio je Hrelja koji je u vremenu rezerviranom za slobodne teme, govorio o "nepodnošljivoj lakoći davanja javnih obećanja od strane ministara".

Upozorio je pritom kako se od 1. srpnja, s isplatom u kolovozu, za 3,13 posto povećavaju najniže mirovine i da će se opet dogoditi da će više desetaka tisuća građana zbog cenzusa za oslobađanje od dopunskog zdravstvenog osiguranja, dobiti 50, a izgubiti 70 kuna mjesečno.

Kad je 'branio' taj zakon, ministar Pavić je rekao da to povećanje ide zbog socijalne osjetljivosti Vlade i namjere da se pomogne socijalno najugroženijima. Kakva je to pomoć 'dam ti 50, uzmem ti 70 ili neću ti uzet 70 ako ti nećeš ugovorit policu dopunskog', zapitao se Hrelja.

"Ne štedi ova država na velikim pipama gdje curi, štedi na malim i siromašnim građanima, zato javno prosvjedujem zbog takve nepodnošljive lakoće davanja obećanja da će netko nešto riješiti, a ne rješava se skoro godinu dana", zaključio je Hrelja.

9:39 U slobodnom govoru Goran Aleksić iz Snage osvrnuo se na zastaru za podnošnje tužbi za sve one koji su željeli tužiti banke za preplaćene kamate na kredite u švicarskim francima. Napomenuo je kako zastara ne bi smjela teći prije pravomoćne sudske presude. Objasnio je da nakon zastare za potraživanja za preplaćene kamate, do kraja srpnja slijedi odluka Vrhovnoga suda o revizijama banaka.

Sabor će raspravljati i o Vladinu Prijedlogu zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka.

Hrvatske luke, njih sedam, integrirale bi se u učinkovit prijevozni i logistički lanac transeuropske prometne mreže, stvorilo bi se povoljno ozračje za ulaganja, a sve stvaranjem jedinstvenog, jasnog i transparentnog europskog okvira za financiranje i naplaćivanje lučkih usluga i upotrebu lučke infrastrukture.

S obzirom na to da se Uredba odnosi samo na morske luke transeuropske prometne mreže koje upravljaju s više od 0,1 posto ukupnog tereta ili broja putnika Europske unije, Uredba i sam zakon, odnose se na luke: Rijeka, Pula, Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik i Ploče.

U nastavku sjednice o morskom okolišu

Zastupnici će raspraviti još jedan zakon koji se tiče mora i morskog okoliša, onaj o provedbi Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća o recikliranju brodova. Cilj mu je uspostaviti nacionalni okvir za provedbu te Uredbe kako bi se spriječile, smanjile i na najmanju moguću mjeru svele nesreće, ozljede i drugi štetni učinci na ljudsko zdravlje i morski okoliš EU za trajanja broda, posebno kako bi se osiguralo da opasni otpad nastao recikliranjem brodova podliježe gospodarenju koje je prihvatljivo za okoliš.

Sabor će raspraviti i HSS-ov Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine čiji je cilj takvu imovinu oporezivati po posebnoj stopi, od 60-70 posto te pojednostaviti postupak ispitivanja njezina porijekla i oporezivanja.

HSS-ov prijedlog nisu podržali ni Vlada ni matični saborski Odbor za pravosuđe. (Hina)

Plenković: "Očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. HDZ ju čeka širokih ruku"