Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmijenjen Zakon

Hrvatski sabor olakšao uvjete potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u petak je izmjenio Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uvjete potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva.

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21. godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u naredne dvije godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima. "To ne bi bile smo osobe koje su se iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske", objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) progovorio i na ukrajinskom Putin pozdravio zajedničko državljanstvo između Rusije i Ukrajine: "Prije ili kasnije to će dovesti do očekivanog rezultata"

Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatrat će se i osoba rođena od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidneciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uvjetom da u roku od dvije iduće godine podnese zahtjev za utvrđenje državljanstva.

Izmjene Zakona stupit će na snagu 1. siječnja iduće godine, a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu, umjesto ureda državne uprave, obavljat će županije, odnosno Grad Zagreb.

Mačković u Odbor za zakonodavstvo

Sabor je za članicu Odbora za zakonadvstvo izabrao Mariju Mačković (HDZ), nakon što je nadležni Odbor za izbor i imenovanja povukao svoj prijedlog da se imenuje Lovro Kuščević, bivši ministar uprave kojem je na zahtjev DORH-a skinut zastupnički imunitet.

Umjesto Ane Komparić Devčić, biše SDP-ovke koja je prešla u Klub Milana Bandića, u oporbenoj kvoti za potpredsjednika Odbora za ljudska prava izabran je Tomislav Žagar (nezavisni). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene