Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Klubovi za povlačenje političara iz nadzornih i upravnih odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakonski prijedlog HSLS-a i HSS-a kojim se traži povlačenje državnih dužnosnika iz upravnih i nadzornih odbora državnih poduzeća danas su u prvom čitanju načelno podržali saborski klubovi.

No, klubovi su upozorili da se tom pitanju treba prići puno
ozbiljnije, kako bi se osiguralo da upravljanje državnim poduzećima bude u nacionalnom, a ne privatnom interesu.

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Povlačenje soka Opoziv proizvoda Povlači se serija popularnog soka

Đurđa Adlešić (HSLS) je u ime predlagatelja kazala da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika žele izbjeći brojne privatizacijske afere u kojima su, ustvrdila je, sudjelovali i državni dužnosnici kao članovi upravnih i nadzornih odbora (Viktor Lenac, KIM, Brodosplit, itd). Uvjerena je da bi depolitizacija državnih poduzeća pospješila njihovo poslovanje i dobro raspolaganje državnom imovinom.

Umjesto državnih dužnosnika po tom bi prijedlogu u upravnim i
nadzornim odborima sjedili stručnjaci, koji, ustvrdila je Adlešić,
imaju više znanja i vremena za taj odgovoran posao od ministara i saborskih zastupnika.

Iznijela je podatke iz istraživanja po kojima bi državni dužnosnik,
kao član nadzornog odbora u tri do pet poduzeća, barem jedan dan tjedno morao posvetiti pripremi za sjednice odbora, a to je, istaknula je, nemoguće.

Damir Kajin rekao je da IDS nije protiv tog prijedloga, ali i
upozorio kako je teško za očekivati da će netko tko nije državni
dužnosnik bolje štititi javni interes.

- Kako su ti profesionalci štitili nacionalni interes pokazuju oni u
HFP-u koji su više od desetljeća sustavno i temeljito potkradali
državu. Bojim se da bi profesionalci iza sebe ostavili kaos kao oni iz HFP-a, ocijenio je.

Kajin je upozorio i na "problem stranačke trgovine" kod postavljanja ljudi u državna poduzeća, rekavši da HSLS-ovac Hrvoje Vojković kao čelni čovjek Croatia osiguiranja prima plaću od 60 tisuća kuna, dobio je bonus od milijun kuna, "i puši cigare od sto eura na račun tvrtke".

Na tvrdnje HSLS-ovaca Adlešić i Ivana Čehoka kako treba prestati s praksom da političari sjede i u 15, 20 odbora, da je rekorder za bivše vlasti sjedio čak u 70 odbora, uzvratili su Kajin i nezavisni zastupnik Slaven Letica, prozvavši ih za nevjerodostojnost jer prije ovoga prijedloga nisu inicirali da se i njima kao gradonačelnicima ukine mogućnost da budu saborski zastupnici.

- Nije moguće da budete dobar gradonačelnik i dobar zastupnik. Da ste predložili da se to ukine vjerovao bi vam na riječ, a ovako vam ne vjerujem ni fus notu, poručio je Letica HSLS-ovcima.

Mato Arlović najavio je da će SDP podržati predložene izmjene u prvom čitanju, ali i upozorio da taj prijedlog neće spriječiti malverzacije u privatizaciji u kojima sudjeluju članovi nadzornih i upravnih odbora.

Potporu je najavio i HDZ, ali je Andrija Hebrang iznio niz primjedbi, uvjeren da bi potpuno micanje ministara iz odbora, poglavito HFP-a, moglo dovesti do velikih poteškoća u poslovanju i funkcioniranju državnih poduzeća.

- Prihvaćam primjedbe da državni dužnosnik ne smije sjediti u devet i više nadzornih odbora, ali članovi vlade svojim znanjem i autoritetom te raspoloživim informacijama mogu samo pomoći poduzećima, rekao je, zamjerivši i što u prijedlogu nema prijelaznog razdoblja u kojemu bi dužnosnici morali napustiti odbore.

Nezavisni zastupnik Ivo Lončar rekao je kako ne zna je li kao
predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih pošta (HP) ispravno postupio kada je upozorio na "neviđenu pljačku u HP-u".

Ustvrdio je da HP usluge plaća po procjenama daleko višim od stvarne vrijednosti, te da je HP tiskao 11,8 milijuna kuna vrijedne lažne poštanske marke da bi ih na kraju uništio bez komisije.

Požalio se da ga je, nakon što je o tome progovorio u javnosti, napao državni tajnik u Ministarstvu prometa i veza Dražen Breglec (HSLS) da je manipulirao putnim nalozima.

- Breglec je član Nadzornog odbora HP-a koji je tamo s Visokom
kemijskom školom, a toliki je genij da je u jednom danu položio sedam ispita na Fakultetu prometnih znanosti, iako je istoga dana bio na svom radnom mjestu, poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene