Kontrola hrane, ilustracija
Kontrola hrane, ilustracija Foto: Getty Images

Prijedlogom Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti, kojeg su zastupnici u četvrtak podržali, jača se nadzor nad proizvodima koji se stavljaju na tržište.


Razlozi za donošenje su česte izmjene tog zakona te nove EU uredbe, kao i nomotehnička dorada, kazao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat predstavljajući zakon u Saboru.

Zakonom se propisuju tehnički zahtjevi za proizvode, potrebna dokumentacija i način označavanja proizvoda. Osim toga, omogućit će se brzo stavljanje izvan upotrebe rizičnih proizvoda.

Državni inspektorat u 2021. pronašao je na području Hrvatske 173 rizična proizvoda i to iz kategorije motornih vozila, električnih uređaja, dječje i sportske opreme, naveo je Horvat.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) kazala je da bi se zakon, osim na nove proizvode, trebao odnositi i na proizvode u uporabi, odnosno omogućiti inspekciji da zabrani uporabu proizvoda koji ne udovoljavaju tehničkim zahtjevima, primjerice starih dizala koja se ne održavaju.

Začini, ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Problemi s hranom - 1 Čak 80 proizvoda povučeno s polica ove godine, ministrica pojasnila zašto su među njima i oni koji nisu štetni

Dio zastupnika upitao je zašto se zakon tek sada donosi ako je EU direktiva donesena prije dvije godine i već se primjenjuje od srpnja. Zakon je rađen godinu dana jer ga je trebao usuglasiti u svi detaljima i s velikim brojem propisa, zato možda malo kasnimo i zato ga donosimo po hitnom postupku, odgovorio je Horvat.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju