Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborski odbor

Izdvajanja za poljoprivedu rastu za 245 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za poljoprivredu u ponedjeljak je podržao prijedlog državnoga proračuna za 2016. po kojemu izdvajanja za poljoprivredu rastu za 245 milijuna kuna u odnosu na plan za prošlu godinu.

Ukupan plan proračuna je 6,8 milijardi kuna, za prošlu godinu iznosio je 6,58 milijardi, a povećanje iznosi 245 milijuna, rekao je resorni ministar Davor Romić rekavši kako je, s obzirom na okolnosti, zadovoljan proračunom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 35 milijuna eura Ministar Romić u Vrgorcu najavio poticaje poljoprivrednicima Slika nije dostupna Davor Romić: Afera s povezanim tvrtkama u ruralnom razvoju na provjeri do rujna

Istaknuo je kako je prvi put teško uspoređivati proračun za aktualnu i prošlu godinu, s obzirom da je lani avansno isplaćeno oko 750 milijuna kuna.

Ministarstvo je osiguralo sredstva na razini 2014. godine i proizvođači neće biti oštećeni, kaže Romić i najavljuje da će poticaju biti isplaćeni u zakonskom roku, dakle do kraja lipnja. Nastojat ćemo da to bude i prije, obećao je ministar.

Bivši ministar Tihomir Jakovina (SDP) tvrdi da je u 2015. poljoprivredi isplaćeno oko tri milijarde kuna izravnih potpora, plus 750 milijuna avansa, dakle oko 3,7 milijardi kuna. Smatra da je ruralni razvoj konzervativno planiran, a nije dobro da se režu sredstva za inspekcijske službe.

Damir Tomić (SDP) kritizira smanjenje sredstava za državnu ergelu Đakovo-Lipik za oko pola milijuna kuna, nepravednim smatra "kažnjavanje" ergele koja treba nove projekte i mehanizaciju. "To je novi udar na Slavoniju", izjavio je zastupnik.

Ministar Romić tvrdi da se razgovaralo s ravnateljem ergele, te da će njeno funkcioniranje biti u potpunosti osigurano.

Branka Hrga (HSS) brinu neobično visoki nespomenuti rashodi poslovanja od čak 48 milijuna kuna, traži da se proba "utjerati red u Hrvatskim vodama", kako ne bi propali projekti vodovoda i odvodnje započeti još 2010. "Tamo se četiri godine nije radilo ništa, započeti projekti su pred opasnošću", kaže Hrg.

Franjo Lucić (HDZ) poziva ministra da pokuša ubrzati sklapanje ugovora s tvrtkama koje rade ne projektima uređenja voda. Ugovori se ne potpisuju do travnja, pa i lipnja, pa ostane malo vremena preko ljeta da se posao odradi, kaže. HDZ-ov zastupnik prozvao je Jakovinu da je u njegovu mandatu poljoprivreda uništena. Slavonija je opustošena, 150 naselja je nestalo, u Požeštini je svaka treća kuća prazna, nabraja Lucić.

Jakovina mu je odgovorio da "ne prodaje demagoške priče", jer jedno ministarstvo ne može biti krivo za pustošenje sela. Jednako velika odgovornost je i na županijama, a vi ste godinama u tim strukturama, uzvratio mu je.

U raspravi je postavljeno pitanje racionalizacije broja poljoprivrednih agencija, upozoreno je na teško stanje u mljekarskom sektoru, istaknuto da nije dobro smanjivati sredstva za komasaciju zemljišta, rečeno kako treba imati na umu da će slatkovodno ribarstvo sredinom godine izgubiti mogućnost izravne potpore itd. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene