Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS o prijedlogu proračuna

'Proračun stoji na mjestu, a Hrvatska pada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS je analizirao prijedlog proračuna nove Vlade za 2016. godinu i obrazložio zašto ga neće podržati u Saboru.

'Proračun za 2016. godinu je neambiciozan. Stoji na mjestu uz ukupno smanjenje od otprilike 14,5 posto. Promjena, bilo koje naznake reforme nema, a poznato je da ako u politici stojite na istom mjestu, to znači da zemlja nazaduje. Dakle, projekcija ovog proračuna je da Hrvatska pada“, poručila je s današnje konferencije za medije predsjednica HNS-a i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić.

U dva područja koja HNS smatra ključnima - gospodarstvo i obrazovanje - sredstva su smanjena.

'Ovaj proračun pokazuje da ove godine hrvatska Vlada ne planira niti ulagati u budućnost, niti popravljati standard, niti stimulirati demografsku obnovu Hrvatske', upozorila je Pusić.
'Ono što se u proračunu ne vidi jer se ne može izraziti brojkama, a vrlo dramatično utječe na gospodarstvo i opću kreativnost u društvu je politička klima. Ona se ne može mjeriti i ne može predvidjeti proračunom, ali svjedočimo tome da je loša i svaki dan se pogoršava. U proračunu se to ne vidi, ali u rezultatima će se sigurno vidjeti', poručila je predsjednica HNS-a.

Ivan Vrdoljak, potpredsjednik stranke i saborski zastupnik, kazao je da sadašnja Vlada odustaje od vlastitih predizbornih obećanja.

'Predviđalo se ukidanje poreza na dividendu. Bez ijedne riječi i strategije se odustalo od smjernica i usvojenog koalicijskog dogovora. U proračunu se potpuno izgubila vjerodostojnost', istaknuo je Vrdoljak. Upozorio je i na smanjivanje sredstava za industrijsku proizvodnju koja je motor gospodarskog rasta pa bi moglo doći i do pada industrijske proizvodnje.

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš upozorila je pak da proračun ne predviđa ništa za programe kojima bi se mogla povući sredstva iz europskih fondova. 'Kad se bavite graditeljstvom, morate sve projekte i okvire završiti krajem ožujka, jer tada počinje građevinska sezona. Ove godine nismo započeli ništa, nećemo imati ništa, a što ćemo imati iduće, pod velikim je upitnikom', poručila je Mrak Taritaš.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na izazove 'Nakon groznih iskustava i nedopustivog bezobrazluka, mi smo spremni' Slika nije dostupna Nova Vlada će to promijeniti OŠTRA KRITIKA VLADI 'Sve je uništeno, a u fokusu destrukcije - obrazovanje'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene