Obavijesti Video Pretražite Navigacija
većinom glasova

Sabor donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata: Oporba u strahu zbog jedne stvari

Sabor je u četvrtak donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, dio oporbe izrazio je bojazan da će prava moći koristiti i agresori, dok su vladajući isticali kako nema govora o izjednačavanju žrtve i agresora, već se ispravlja civilizacijska nepravda prema stradalnicima.

Za zakon je glasalo 107 zastupnika, 16 ih je bilo protiv a pet suzdržano.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Po novom zakonu sveobuhvatno se reguliraju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a iz Ministarstva hrvatskih branitelja očekuju oko 2500 novih korisnika prava u punoj primjeni zakona.

Taj zakon trebao je davno biti donesen uz objavu registra agresora kako se ne bi izjednačavali žrtva i agresor, rekao je uoči glasanja Miro Bulj (Most) i zatražio da zastupnici glasaju pojedinačno kako bi se znalo tko je kako glasao.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) ocijenio je da je zakon kvalitetniji u odnosu na prvu verziju jer je uvažen dio amandmana, "čime su zatvorena vrata aboliranim četnicima i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u agresiji na RH".

Sačić je, međutim, nezadovoljan što se čitav teret svaljuje na leđa hrvatskih poreznih obveznika i što agresor dosad nije platio ni kune ratne odštete.

Jeckov: Zakonom obuhvatiti i stradalnike koji su bili u logorima diljem RH

Dragana Jeckov (SDSS) odgovorila je na kritike dijela oporbe da je to "Miloradov ili Draganin zakon".

"Da je ovo Draganin ili Miloradov zakon, izgledao bi drugačije i njime bile bi obuhvaćene obitelji nasilno odvedenih ljudi u Vukovaru neposredno prije izbijanja rata, obuhvaćene bi bile i obitelji civilnih stradalnika koji su se nalazili u mnogobrojnim kolonama i civilni stradalnici koji su bili u logorima diljem RH", kazala je Jeckov.

"Vi u SDSS-u prvo morate riješiti sami sa sobom tko je agresor, a tko žrtva”, poručio joj je Stipo Mlinarić (Domovinski pokret). Josip Đakić (HDZ) ponovio je da su teze o izjednačavanju žrtve i agresora objede i laži.

Sabor je izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kojim će se ubrzati postupci za ostvarivanje statusa Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) iz Domovinskog rata, koji trenutačno traje i više od dvije godine.

Izmjenama se ubrzava i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja i stradalnika, kao i postupak ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim braniteljima.

Jednoglasno izmijenjen Kazneni zakon

Sabor je jednoglasno izmijenio Kazneni zakon, što bi trebalo omogućiti učinkovitiju zaštitu žrtvama obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Spolno uznemiravanje po novome će se progoniti po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtava, a uvodi se i nekoliko novih kaznenih djela poput "zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja".

Zbog izmjena Kaznenog zakona, odnosno širenja pojma "bliska osoba" promijenjen je i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Pojam "bliska osoba" ubuduće će obuhvaćati i sadašnje ili bivše intimne partnere, ne samo članove obitelji, bivše bračne partnere, životne partnere, neformalne životne partnere ili osobe s kojom žrtva ima dijete ili živi u istom kućanstvu.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene