Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri nova zakona

Sabor donio paket pravosudnih zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je jednoglasno donio paket pravosudnih zakona, među kojima su i tri potpuno nova zakona, koja reguliraju do sada neregulirana područja - zakoni o probaciji, o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima te o pravosudnoj akademiji.

Zakonom o probaciji je, po uzoru na europska rješenja, uveden sustav izvršenja kazni za blaža kaznena djela izvan zatvora, odnosno na nadziranoj slobodi.Probacija bi trebala smanjiti broj ljudi u zatvorima, a time i poboljšati uvjete u postojećim zatvorskim kapacitetima.

Pročitajte i ovo Novi napad na djelatnike ZET-a Sindikat prijeti zaustavljanjem prometa Napadnuta vozačica ZET-a u šoku za Dnevnik Nove TV: ''Po rukama, nogama i glavi, lupali su me gdje su stigli'' Uhićen još jedan napadač na maloljetnike Novo uhićenje VIDEO U Vukovaru uhićen još jedan napadač na maloljetnike: Policija objavila detalje

Probacija tri puta jeftinija

Dan probacije je tri puta jeftiniji od dana zatvora, a prvi rezultati novog sustava očekuju se za tri godine, budući da su potrebna velika početna ulaganja, koja će se dijelom namaknuti donacijama u međunarodnim projektima.Zakon o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima jamči zaštitu temeljnih prava maloljetnika, koja se mogu ograničiti samo u iznimnim slučajevima i u granicama nužnim za ostvarivanje svrhe sankcije.Maloljetnicima, kao posebno osjetljivoj populaciji, posebno se jamči tajnost podataka i identiteta. Podaci o njima mogu biti dostupni samo nadležnim tijelima za otkrivanje i progon počinitelja kaznenih djela.

Zakonom o pravosudnoj akademiji određuje se pravni okvir Pravosudne akademije kao neovisne institucije, koja će provoditi početnu izobrazbu i osposobljavanje kandidata za samostalno, odgovorno i nepristrano obnašanje pravosudne dužnosti.Akademija će provoditi stručno obrazovanje vježbenika, sudskih savjetnika i kontinuirano usavršavanje pravosudnih dužnosnika.

Donesen je novi Zakon o elektroničkim medijima, o vodama i o financiranju vodnog gospodarstva, s EU je usklađen sustav potpora u ribarstvu i poljoprivredi.Nakon što su izglasovane sve raspravljene točke, u Saboru se očekuje početak rasprave o SDP-ovu zahtjevu za smjenom ministra mora, prometa i infrastrukture. ( Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene