Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska oporba jutros je načelno pozdravila 'dobre namjere' zakona o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu, no pitali su se čemu zakon koji ne propisuje kazne za one koji ga se ne pridržavaju.


Predloženim se zakonom propisuje obveza naručitelja u postupku javne nabave i prijevoznika u javnom linijskom prijevozu da pri kupnji cestovnih motornih vozila uzmu u obzir energetske učinke i utjecaj na okoliš tijekom radnog vijeka vozila. To uključuje i potrošnju energije te emisiju ugljikovog dioksida i drugih onečišćivača.

'Iako je ovo usuglašavanje s propisima EU mislim da je trebalo biti inovativan i predložiti rješenje koja bi ukalkulirala prekršajne ili kaznene odredbe kako bi se obveznici prisilili na poštivanje zakona', poručio je laburist Mladen Novak najavivši kako će njegov Klub zbog toga biti suzdržan.

Po njegovom mišljenju zakon niti šteti ni koristi. 'Naš bi narod za takav zakon rekao sveta vodica', ustvrdio je. Naveo je i primjer ekološke neosviještenosti države rekavši kako se kod registracije vozila na plin mora platiti dodatnih 500 kuna plus troškovi atestiranja.

>> VIDEO 'Krasti vlastiti narod, to vama valjda služi na čast!'

Vezani članci Oriana Ivković Novomet iz GONG-a GONG: Hrvatski sabor jedini je parlament u EU-u koji već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik. ''Imamo pravo znati'' Peđa Grbin Oporba u Saboru pokrenula postupak opoziva ministra Vilija Beroša: "Njegovim odlaskom postoji šansa da u zdravstvu okrenemo novu stranicu"

HDZ-ov Branko Bačić zapitao se zašto vlada nije predložene zakonske odredbe o tzv. zelenoj javno nabavi demonstrirala kada je nabavljala 2.000 vozila. 'Direktiva govori kako vlada treba osnaživati proizvođače biogoriva, no vlada je zakonom smanjila poticaje za proizvođače biogoriva', ustvrdio je Bačić dodavši kako je zakon o kojem raspravljaju samo deklarativan.

Da je zakon samo deklarativan složio se i njegov stranački kolega Ivan Šuker rekavši kako će on samo dodatno otvoriti prostor za manipulaciju u javnoj nabavi. Šuker je podsjetio i kako je većina autoprijevozničkih tvrtki danas u problemima.

'Koliko će autobusa koji prevoze djecu u idućih 5 ili 10 godina zadovoljiti propisane uvjete? Najbolji se autobusi koriste za turističke grupe, a ostali bi mogli služiti za snimanje modernije varijante filma 'Tko to tamo pjeva''', ustvrdio je Šuker.

SDP-ov Tomislav Žagar branio je predložene zakonske odredbe tvrdnjama kako je intencija zakona usmjerena na zaštitu okoliša. Na to mu je replicirao HDZ-ov Stjepan Milinković rekavši kako je kod nas zaštita okoliša na djelu jer se zbog krize ljudi sve manje voze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook