Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP kupuje vrijeme, ali Vladu će podržati

Sabor daje podršku, bez obzira na Crkvu i intelektualce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor danas odlučuje o potpori Vladi u vezi sporazuma o arbitraži.

Sabor će danas na redovitoj sjednici raspravljati o davanju podrške Vladi za potpisivanje arbitražnog sporazima sa Slovencima. Iako je sigurno da će potporu parlamenta Vlada Jadranke Kosor dobiti, rasprava sigurno neće biti laka za vladajuće. Naime, osim SDP-a i drugih oporbenih stranaka, koje će raspravu prije prihvaćanja sporazuma dodatno začiniti kritikama vladajućih, posljednjih dana Vladi je 'hladan tuš' stigao iz još nekih smjerova. Hrvatski biskupi još su se jednom nedvosmisleno uključili u politiku. No, ovoga puta nisu stali uz Vladu i vladajući HDZ. Vlada ne smije poklanjati teritorij Slovencima pa čak ni pod cijenu europske budućnosti. Sličnom porukom, ali blaže intoniranom oglasila se i skupina od 30-ak intelektualaca koju čine bivši dužnosnici Vlada, ratni zapovjednici i sveučilišni profesori. A sve to u predvečerje saborske rasprave nakon koje se premijerka nada zelenom svjetlu za potpis arbitraže. Kako će izgledati karta Piranskoga zaljeva još se ne zna. No, hrvatski intelektualci, kao i Crkva, smatraju da ne smijemo susjedima ustupiti ni pedlja teritorija. 'Niti jedna država članica EU do sada nije ucjenjivala drugu državu-kandidata ustupkom državnog područja. Naša komisija duboko žali da to ovog časa čini susjedna, tradicionalno prijateljska Slovenija, ali hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo na to pristati, pa ni po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade', stoji u jučerašnjem priopćenju Iustitie et pax. Crkva se tako još jendom uključila u politiku, no ovoga puta protiv HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Krštenje filipinske djece - 4 novi početak U ovoj zagrebačkoj crkvi ove godine kršteno je više filipinske nego hrvatske djece: U nedjelju rekordan broj

>> 'Odbacite diktat kojim nas ponizuju i bacaju na koljena!'

Bebić: Nije to nikakvo davanje teritorija

SDP kupuje vrijeme da bi mogao Vladu u Saboru još jednom diskreditirati, a onda će je - podržati 'Ne dijelimo nikakav teritorij. Crkva ima pravo na svoj stav da se javi kao farktor društva i raspravlja i daje svoje procjene. Uvjeren sam da je ovaj sporazum dobar i da to nije nikakvo davanje teritorija', rekao nam je predsjednik Sabora Luka Bebić. Što pak o uplitanju crkve misli SDP, jučer je bilo teško doznati. Predsjednik stranke navodno je bolestan. Stav stranke nitko, pa ni njihov predsjednički kandidat, ne smiju iznositi. No, zato hrabro progovara SDP-ova potpredsjednica Sabora Željka Antunović. 'Mislim da Crkva po svakom pitanju ima pravo imati mišljenje i izricati ga javno. Međutim, Crkva o tome ne donosi odluku i mnoge druge teške odluke moraju donositi oni koje su građani birali da upravljaju ovom zemljom', kaže Antunović.

>> Hrvatsko-slovenski sporazum ne odgovara katoličkoj crkvi

Crkva apelira baš na one koji odlučuju

A crkva ovoga puta apelira upravo na one koji donose odluke i koje su građani birali. 'Postavljaju li hrvatska Vlada i Sabor sebi pitanje: što ako oni protupravno ustuknu pred slovenskim pretenzijama, a hrvatski građani na referendumu odluče da ne žele ući u takvu Uniju? I kako misle hrvatski političari izići pred vlastite građane, pred svoju djecu i unuke, pa i pred sebe same, ako kapituliraju u ovoj stvari?', pitanje je koje je postavljeno u priopćenju Iustitie et pax. 'Mislim da je sporazum dobar, jer konačno odvajamo pitanje pregovora s Unijom od graničnog pitanja', odgovorio je Bebić na to.

Sabor će dati zeleno svjetlo, SDP će podržati Vladu

Posljednje uplitanje Crkve u politiku tek je jedno u nizu. Crkva je aktivno sudjelovala u rušenju projekta Družba Adria, pritiskali su Vladu i zbog niza zakona, od rada nedjeljom do medicinske oplodnje. 'Namjera nije Crkve da se miješa u politiku, već da dade osvrt na pojedine čine i djela u društvu. To ona ima pravo od svojih prvih početaka', ističe vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac. Bez obzira na Crkvu, intelektualce i bilo kakve kritike, Sabor će danas Vladi dati zeleno svjetlo za arbitražni sporazum. HDZ-u i partnerima potporu će dati i oporbeni HNS i IDS. Jedino se SDP ne izjašnjava. Kupuju vrijeme i čekaju raspravu kako bi još jednom pokušali politički diskreditirati Vladu zbog odnosa sa Slovenijom. A na kraju će je podržati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene