Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iustitia et Pax

Hrvatsko-slovenski sporazum ne odgovara katoličkoj crkvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na putu do EU prepreka Slovenija je, čini se, preskočena, ali način na koji će se taj problem riješiti ne odgovara katoličkoj crkvi. Protivi se potpisivanju hrvatskog-slovenskog sporazuma i apelira na hrvatsku Vladu da od njega odustane čak 'i pod cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade'.

Stoji to u upravo objavljenom pismu Komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije. Komisija smatra da je hrvatska javnost duboko frustrirana i opravdano ogorčena tajnom diplomacijom koja dovodi javnost pred svršen čin. Premijerka pak spremno očekuje saborsku raspravu i sprema se za put u Sloveniju. Hrvatsku premijerku ne zabrinjavaju slovenske prijetnje o odbacivanju arbitražnog sporazuma. Sprema se na put u Stockholm i najavljuje potpisivanje sporazuma sredinom sljedećeg tjedna. 'Mislim da smo uistinu na kraju puta, jednog teškog puta, da to može biti uistinu pobjednička situacija za obje strane', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Iako se sve činilo dogovoreno, Ljubljani je sporna posebna hrvatska izjava. U njoj se ističe da Hrvatska ne prepušta Sloveniji svoje teritorijalno more. Slovenski premijer Pahor je izjavio kako bi jednostranu izjavu mogla dati i Ljubljana. Ako sve nesuglasice budu izglađene, potpisivanje sporazuma najavljuje tek za sredinu studenog. Prije puta u Stockholm, hrvatska premijerka mora preskočiti još jednu prepreku.

>> 'Ovakav sporazum nitko nema pravo potpisati'

'Posao koji je pred nama jest u ponedjeljak odlazak u parlament, rasprava o sporazumu i dobivanje ili nedobivanje potpore parlamenta za taj potpis. Ako ga dobijem, potpisat ću i vjerujem da ću tu potporu dobiti', kaže Kosor. SDP je svoju potporu sporazumu uvjetovao premijerkinom isprikom zbog HDZ-ovog odbacivanja sporazuma Račan - Drnovšek. Kosor se odbila ispričati, ali je izrazila žaljenje što problem sa Slovenijom još nije riješen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene