Pljušte reakcije na izjavi potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice da mediji pokušavaju srušiti HDZ jer Banovinu zovu Banijom.


Dok mnogi u Petrinji i okolici još čekaju krov nad glavom - političari su "zapeli" na pitanju: Banija ili Banovina?

Za Igora Boltužića je - Banovina. "Šta bi to bilo bitno? Sad je bitno ostati živ i normalan", dodaje.

"Ja živim na Baniji. Ma bespredmetna rasprava, nek se jezičari oko toga bore“, poručuje Branko Miljević.

"Potres je pogodio ljude, i gledajmo na ljude i nemojmo se baviti tim formalnostima“, kaže zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, a slaže se i Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Banija ili Banovina, pitali smo i jezikoslovce.

"Budući da je službeni naziv za to područje Banovina od '90-ih godina, naravno da je preporuka da se koristi upravo taj izraz. Banovina", objašnjava Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ali...

"Važno je reći da su i jedan i drugi naziv potpuno pravilno hrvatski tvorene imenice i niti jedan od njih manje hrvatski", dodaje Jozić.

A kako god ovo područje nazivali, još je važnije da se ono što prije obnovi. I da se u njega što prije vrati život.

Tomašević ''strahuje'' za Knežiju

Čelnik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević osvrnuo se na sjednicu čelništva HDZ-a na kojem se navodno spominjalo da se njihova platforma udružila s medijima, rekavši da je očito inicijativa o osnivanju istražnog povjerenstva u HDZ-u dočekana na nož.

"Čulo se da rušimo državu, a potpredsjednica EK za demokraciju pokazalo je vrlo osebujno razumijevanje demokracije i uloga medija", ocijenio je, podsjetivši da je Dubravka Šuica tvrdila da je kuma jedne televizije i da neće dozvoliti kritike na toj televiziji.

"S obzirom da se dosta bavim gradskom politikom, bojim se za stanovnike Knežije da će HDZ od sutra oktroirati da se zovu Kneževina", kazao je, dodavši da mu nije jasno čime se HDZ bavi i zašto se boji istražnog povjerenstva. Svima u interesu da se utvrdi je li u obnovi u cijeloj Hrvatskoj bilo nepravilnosti, pogotovo zato jer je riječ o pola milijuna ljudi na tim područjima i svima se životi ugroženi bude li novih potresa", upozorio je Tomašević. "Ne znam zašto HDZ misli da je ta inicijativa rušenje države ili HDZ-a", zapitao je.

"Svašta sam do sada vidio u politici, ali izjave zadnja dva tjedna HDZ-ovih dužnosnika su sve luđe i bezobraznije i ne znam gdje će to završiti jer ne vidim razloge za takve izjave koje stižu iz HDZ-a", poručio je.

"Bave se teorijama zavjera protiv Vlade"

Glasovac je u izjavi novinarima prozvala HDZ da se, umjesto da rješavaju probleme građana i obnavljaju njihove srušene i oštećene kuće, bavi teorijama zavjerama protiv Vlade i potpuno irelevantnim pitanjima kaže li se po standardnom hrvatskom jeziku Banovina ili Banija.

"Za informaciju Dubravki Šuici, ako se već nije informirala, ispravno je i jedno i drugo, ali to neće obnoviti nijednu kuću niti spasiti ijednu sudbinu. Dramatično se kasni s rješenjima za Grad Zagreb, a s ovakvim tempom bojim se što će biti sa Sisačko-moslavačkom županijom", poručila je.

Navodnu Šuičinu izjavu tijekom sastanka vrha HDZ-a kako je evidentno da mediji pokušavaju rušiti HDZ, što se vidi iz toga da Baniju zovu Banijom, ocijenila je skandaloznom i antidemokratskom.

"Banija nikome ne smeta"

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra kako je Šuica najveću štetu napravila sebi i svojoj stranci i rekao kako Banovina nije samo hrvatska.

"Šuica je najveću štetu napravila sebi i svojoj stranci. Isto tako je napravila veliku štetu ulozi koju općenito ima. Imali smo takvih iskaza i ranije, ja to dalje ne bih komentirao. Što se tiče mog osjećaja prema tome, ja govorim jezikom za koji smatram da je primjeren i dobar. Riječ Banija ima dugu upotrebu u našem jeziku, nije nikome smetala", kazao je Pupovac.

"Dobila je sjajnu poziciju"

Jadranka Kosor na Twitteru je napisala: "Ali gospođi koja je dobila sjajnu poziciju u EK-u ne smeta što Milošević ili Pupovac potresom uništeno područje nazivaju Banijom. Jer je, je li, zahvaljujući njihovoj potpori Vladi i dobila to mjesto. Toplo, čisto, daleko."

Sve komentirao i Gordan Jandroković

O tome je govorio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Za ono što je na sastanku rekla Dubravka Šuica kazao je: "Sastanke zatvorenog tipa ne prepričavam. Bio bih nepristojan kad bih to prepričavao. Službeni stavovi stranke komuniciraju se prije ili nakon sjednice stranke. Što je tko govorio i zašto, to su druge teme. Nepristojno je, neprimjereno i zlonamjerno od onog tko je te informacije pustio na način na koji je pustio."

"Polemika oko toga kaže li se Banovina ili Banija vodi se javno. Neki smatraju jedno, neki drugo. Ja sam nekako na poziciji da se kaže Banovina, ali ne mislim da oni koji kažu drugačije podrivaju državu. Nema ničeg zabrinjavajućeg, raspravljali smo o tome. Isto tako, jasno je da i dio oporbe želi iskoristiti ovu situaciju da ojača svoju poziciju prije lokalnih izbora, udari na HDZ i oslabi ga", rekao je Jandroković.

"Banovinu zovu Banijom" 

Premijer Plenković je članovima Predsjedništva rekao da dio medija i oporba pokušavaju umanjiti ulogu Vlade u pomoći Banovini, a u tome ga je podržao i Jandroković.

Šuica je pak, po navodima N1 televizije, ustvrdila kako je evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi i iz toga što "Banovinu zovu Banijom". Nazvali smo Šuicu i upitali je za komentar, no nije bila raspoložena za razgovor, rekla je tek da je u Bruxellesu, da je kasno i nema vremena.

Utjecaj potresa na Glinu - 10 Banija ili Banovina? Oba su oblika dopuštena i pravilna, niti je Banija srpski niti je Banovina "hrvatskije"

Dubravka Šuica - 1 Žustro na sjednici vrha HDZ-a: Šuica ustvrdila da mediji žele srušiti HDZ jer pišu Banija, a ne Banovina

Vladimir Šeks navodno je kazao kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju promijeniti ishod rezultata parlamentarnih izbora te da se kriminalizacijom poslijeratne obnove Banovine pokušava kriminalizirati i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju