Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savez antifašista

"Preimenovanje Trga maršala Tita bio bi oproštaj s demokracijom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) oštro su u petak usprotivio "političkoj trgovini" oko preimenovanja Trga maršala Tita, jer bi pristanak na takve, kako kažu, ucjene skupine ekstremnih nacionalista značio oproštaj s demokracijom te sramotu i blamažu, a pristane li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na to, tvrde, bio bi "politički mrtav".

"Bandić je sustavno podržavao antifašističku tradiciju i principe. Ukoliko bi pristao na ovu prljavu trgovinu, tada bi bio politički mrtav", poručio je na konferenciji za novinare bivši predsjednik SABA Ivan Fumić.

Pročitajte i ovo Antifašistički borac Nadir Dedić i Barbara Golja (Foto: Dnevnik.hr) Dan pobjede nad fašizmom S 13 godina priključio se partizanima: "Vikali su, ajde ti naprijed. Ja krenem, a tamo Švabo s demižonom vina u rukama..." Slika nije dostupna Na kućnom broju 4 Upalio sva četiri, izašao iz auta i lopatom razbio ploču na kojoj još uvijek piše "Trg maršala Tita"

Predsjednik SABA Franjo Habulin izrazio je nadu da se neće ishitriti s tom odlukom i da ona neće biti uvrštena na konstituirajućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. "To bi bio oproštaj s krhkom hrvatskom demokracijom te nova blamaža i sramota. Mislim da je Bandić svjestan toga", poručio je.

Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog "falsificiranja povijesti, relativizacije NOB-a i poslijeratne izgradnje, ali i uspostavljanja nove društvene paradigme zasnovane na reliktima zločinačke tvorevine NDH". "Takvi otvoreni zahtjevi razvidni su u djelovanju pojedinaca, političkih stranaka, segmenata katoličke crkve i dijelova akademske zajednice, a da ne govorimo o otvorenim pozivima i akcijama, zasada marginalnih društvenih grupa, koji otvoreno pozivaju na načela i veličanje ustaškog pokreta", istaknuo je.

U RH na djelu ofenziva neoustaštva na koju nema adekvatnog i aktivnog odgovora

Habulin je upozorio kako je danas u Hrvatskoj na djelu ofenziva neoustaštva, kojom se nakon 72 godine želi pobjedu antihitlerovske koalicije pretvoriti u lažnu pobjedu nacističkih i kolaboracionističkih snaga. "Bez imalo morala i skrupula, često se pozivajući na kršćanstvo, širi se mržnja koju je upravo ustaštvo utijelovilo kroz svoje zločine", kazao je. Na sve te opasnosti, upozorio je, nema adekvatnog i aktivnog odgovora društvenih i političkih snaga u našem društvu, kao ni tijela aktualne državne vlasti.

"Naprotiv, ucjene grupe ekstremnih nacionalista u sklopu inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita same po sebi svjedoče u kakvom je jadnom političkom stanju Hrvatska danas i kakvu sliku Hrvatska danas šalje Europi i svijetu. Jer odluka o promjeni imena jednog trga u glavnom gradu mnogo je više od toga. Ona označava ili radikalni i definitivni otklon od političke platforme upisane u Ustavu RH ili njezino reafirmiranje", poručio je.

Trg maršala Tita svjedoči da se Hrvatskoj priznaje znatna uloga u antifašističkom otporu

Predsjednik SABA naglasio je kako činjenica da jedan trg u Zagrebu nosi ime maršala Tita svjedoči o tome da se Hrvatskoj priznaje znatna uloga u antifašističkom otporu u vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i u izgradnji antifašizma kao ljudskog, slobodarskog opredjeljenja.

"Ukinuti ime toga trga ne znači samo nasilno brisanje iz sjećanja naroda na čovjeka, vojskovođu, političara i državnika. To znači mnogo više. Znači da se Hrvatska pune 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata iz tabora pobjednika seli u tabor onih koji su rat izgubili. Tito i antifašistička borba ne mogu se razdvojiti. Ne može se negirati Tita i biti antifašist. Zbog svega toga oštro se protivimo političkoj trgovini, u kojoj se insistira na promjeni imena Trga maršala Tita, ali i na negiranju i konačnom obračunu s antifašizmom i Narodno-oslobodilačkom borbom", poručio je Habulin. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene