Od iduće godine mladi liječnici po završetku studija neće morati stažirati. Umjesto toga odmah će dobiti licenciju za rad ili krenuti na specijalizaciju. Studenti, struka i dekani medicinskih fakulteta smatraju da je takvo što nemoguće jer mladim liječnicima treba praksa prije samostalnog rada.

Galerija


Denija još godinu dana dijeli do diplome doktora medicine. Za razliku od prijašnjih kolega, kao ni njegove kolege, neće moći stažirati jer je fakultet upisao nakon 1. srpnja 2013. godine.

"Nakon šest godina fakulteta, toliko neprospavanih noći, tisuća i tisuća stranica, ispita i iščekivanja mi se moramo, na žalost, boriti sa ovako nekim stvarima", rekao je Deni Rkman, student pete godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Deni i njegovi kolege strahuju kako će nakon završenog fakulteta odmah biti bačeni u vatru i početi raditi s pravim pacijentima, bez imalo pripreme i prakse. Takvog stava je većina studenata.

"Anketu je ispunilo preko 1.000 studenata našeg fakulteta, dakle oko 50 posto. Njih 91 posto reklo je da želi staž u bilo kojem obliku, a najviše ih je za staž od godinu dana", rekao je Kristian Dominik Rudež, predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Sa studentima se slaže i struka i dekani

I dekani svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj po ovom su pitanju ujedinjeni.

"Naravno da iza završetka studija treba postojati neki oblik staža, gdje se stečeno znanje mora početi napokon primjenjivati u praksi", rekao je Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Zbog niza kritika, iz Ministarstva zdravstva poručuju: "Ministarstvo zdravstva, uvažavajući postojeće inicijative, kao i kompleksnost ovog pitanja, razmatra moguće modele dodatnog stručnog usavršavanja nakon završenog studija."

Hrvatska liječnička komora ima prijedlog da mladi liječnici nakon studija rade šest mjeseci kao takozvani sekundaraci.

"Dok će raditi, u suradnji s kolegom obavljat će one, na toj razini, najsloženije poslove. Oni uključuju pružanje hitne medicinske pomoći s čime će steći praktične vještine", rekao je Zvonimir Golem iz Hrvatske liječničke komore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr