Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor se sastala s veleposlanicima

Donosimo dokument: Vlada objavila tek dio izvješća, za Bruxelles otišlo cijelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka je predstavila veleposlanicima Izvješće o Poglavlju 23.

Sastanak s veleposlanicima zemalja EU premijerka Kosor je opisala odličnim. 'Mi smo svoj odradili, ali i dalje nastavljamo raditi', kazala je Kosor dodajući da je kraj lipnja idealan za zaključenje pregovora za ulazak u Europsku uniju te je i ovu prigodu iskoristila kako bi podsjetila na sve što je njena Vlada dosad napravila.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Premijerka je rekla da se vlada ne opterećuje time kada će EK odgovoriti na izvješće, ali je istaknula da će svibanj biti mjesec u kojem će se puno raditi, a lipanj ući u povijest. 'Nismo opterećeni koji ćemo dan dobiti ovu ili onu vijest...Pred nama je zatvaranje preostalih poglavlja i potpuno neopterećeni nastavljamo raditi', rekla je predsjednica vlade.

No, u saborskim hodnicima ne dijele premijerkine ocjene o sastanku s veleposlanicima. Iako Vlada o tijeku pregovora s EU preko pregovarača redovito izvještava saborski Nacionalni odbor za praćenje pregovora, preko kojega su im te informacije dostupne, i zastupnici HDZ-a, i njihovi partneri i oporbeni čelnici kažu kako nisu upoznati sa sadržajem Izvješća. Predsjednik SDP-a i šef oporbe Zoran Milanović izjavio je da ne zna što stoji u Izvješću te da je s njegovim sadržajem prvo trebala biti upoznata hrvatska javnost. Ocijenio je da nije normalno da o tome više doznaju prvo veleposlanici, koji bi to ionako za 2 sata doznali vrlo brzo preko Bruxellesa. 'Ali mnogo toga nije normalno u Hrvatskoj koju vodi HDZ', rekao je Milanović.

Vlada RH je na svojim stranicama tijekom dana objavila samo dio Izvješća o Poglavlju 23. U Bruxelles, međutim, poslano je čitavo izvješće. Josip Friščić, predsjednik HSS-a, koalicijskog partnera HDZ-a, također je rekao kako nije upoznat sa sadržajem Izvješća. Smatra kako nije normalno da su s detaljima prije upoznati veleposlanici nego zastupnici. 'Nije u pitanju samo ovo poglavlje. Jedna je stvar rada u Nacionalnom odboru, gdje je zamišljeno da svaka parlamentarna stranka preko svog predstavnika dođe do određenih spoznaja u trenutku zatvaranja određenog poglavlja, ali generalno nije odrađeno dosta, jer treba ljudima objasniti u svakom poglavlju ono što ih interesira', rekao je Friščić naglasivši kako se u suprotnome potcjenjuje javnost.

Da ne zna što se u Izviješću navodi, izjavio je i HDZ-ov zastupnik Boris Kunst.

>> Veleposlanici važniji od javnosti: Kosor diplomatima prezentira izvješće

Izvješće o Poglavlju 23 zapisano je na sto stranica i jučer je proslijeđeno u Bruxelles.  Izvješće je usvojeno u sklopu pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u svrhu ispunjavanja obveza iz pregovora navedenom Poglavlju, utvrđenim u Zajedničkom stajalištu Europske unije za poglavlje pregovora pravne stečevine 23. 'Pravosuđe i temeljna prava', od 25. lipnja 2010. i Pregovaračkom stajalištu Republike Hrvatske za poglavlje pregovora pravne stečevine 23. 'Pravosuđe i temeljna prava', od 19. veljače 2010. godine.

Izvješće koje je objavila Vlada možete pročitati na naošoj stranici u priloženom dokumentu.

Izvješće Vlade o Poglavlju 23.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene