Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski susreti sve češći

Migrantske rute kroz Gorski kotar sve su aktivnije: "Došla su trojica, tražili su samo da im kupim hrane. Dali su mi novac i otišao sam u trgovinu"

Savo, stanovnik Klana
Savo, stanovnik Klana DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nadzorna kamera snimila migrante Nadzorna kamera snimila migrante Foto: DNEVNIK.hr Savo, stanovnik Klana Savo, stanovnik Klana Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Šidu Migranti u Šidu Foto: Srđan Ilić/Pixsell +0 Kamp za migrante između Bihaća i Bosanskog Petrovca - 1 Galerija 1/4 >>
S dolaskom toplijih dana u Hrvatsku dolazi i sve više ilegalnih migranata. Susreti s planinarima i lokalnim stanovništvom sve su češći, a sve ih je teže pronaći jer svoje rute svakodnevno mijenjaju.

Nadzorna kamera jedne obiteljske kuće prošlog je mjeseca snimila skupinu od devet muškaraca koji su dva sata nakon ponoći prolazili Klanom. U mirnom pograničnom mjestu građani migrante svakodnevno susreću u šumi, u blizini mjesta ili na kućnom pragu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

"Vidio sam ih tu gore, u vrtu svome, a jednom su mi došla njih trojica i dečki su tražili samo da im kupim hrane. Dali su mi novac i otišao sam u trgovinu", rekao je Savo, stanovnik Klane.

Općinu Klana prekrivaju 94 četvorna kilometra šume, a nalazi se blizu Rijeke. Većim dijelom to je i granica sa susjednom Slovenijom. Iako zadovoljna radom policije, načelnica je, po uzoru na slovenske kolege, u borbi protiv ilegalaca dodatnu pomoć potražila od Ministarstva unutarnjih poslova.

"To je najviše postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela, kamera, asfaltiranje tih cesta, što bi isto tako olakšalo prilaz ne samo mještanima nego i policiji, i bavljenje tom problematikom", rekla je Željka Šarčević Grgić, načelnica Općine Klana.

Taj je problem prisutniji na državnim granicama nego u dubini teritorija. Na neočekivanim šumskim putovima sve češće na migrante nailaze i lokalno stanovništvo, planinari i šetači.

Iako većina ilegalnih migranata u Hrvatsku ulazi iz Bosne i Hercegovine, a njihov su krajnji cilj zemlje Schengena, ne može se sa sigurnošću reći kojim putem prolaze kroz Hrvatsku. U razgovoru s mještanima od Gorskoga kotara do granice sa Slovenijom sve se češće može čuti da se te rute sve intenzivnije mijenjaju kako bi se izbjegle policijske kontrole.

Nesigurnost i nelagoda koje se kod izletnika javljaju zbog spoznaje o ilegalnim migrantima, smatra načelnik Fužina, prijetnja su turističkoj sezoni u tim krajevima.

"Stvorit će nam probleme, ljudi će nam na kraju odustati. Jedva smo dočekali da poslije korone dođu, da se prošeću, da vide, na kraju i da naši turistički djelatnici zarade nešto novca. Sad nam još najmanje treba val migranata", rekao je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

U prva četiri mjeseca ove godine spriječeno je 3770 slučajeva pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice. U istom razdoblju za 210 kaznenih djela uhićeno je 230 krijumčara ljudima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene