Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja analitičara

S porastom broja otkaza padat će cijene nekretnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke iz 2009. godine, cijene kuća i stanova bi do kraja ove godine mogle pasti.

 Daljnja otpuštanja i sve teže ostvarivanje stambenog kredita, do kraja bi godine mogli rezultirati padom cijena nekretnina. 'Na samom početku godine zabilježeno je intenziviranje negativnog trenda na tržištu rada, a osim toga pesimizam je i dalje raširen među potrošačima. Naravno, tu je i pitanje ponude. Dakle, postoji veliki fond neprodanih stanova na tržištu koji također vrši pritisak na smanjenje cijena', rekao je Josip Funda iz Direkcije za istraživanja HNB-a.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska

Da bi cijene stanova trebale pasti, slaže se i direktor Agencije za nekretnine Spiller Farmer, Patrick Franolić. 'Mi mislimo da cijene stanova još u velikom dijelu Hrvatske imaju potencijal za pad, oviseći o mikrolokaciji, jer kamatne stope su za prosječnog građana previsoke i preteško se dođe do kredita', kaže Franolić.

Prema riječima analitičara, na udaru bi se prvi mogli naći manje kvalitetni stanovi po pitanju gradnje ili lokacije.'Cijene manje kvalitetnijih stanova će prve pasti i to do dvoznamenkastog broja, a bolji stanovi će imati istu cijenu ili zabilježiti tek blagu korekciju', rekao je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke.  Prema nedavnim podacima, cijene stanova znatno su manje. 'Krajem 2009. cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u prosjeku su pale za oko 2, 6%', rekao je Funda.

No isključe li se iz ukupnog indeksa nekretnine u priobalju, godišnja stopa pada cijena stambenih nekretnina krajem godine povećala se na 8%. 'Imamo još neke lokacije gdje mi smatramo da će bit pad cijene i više od 10 % do kraja godine', rekao je Franolić.

>> Uskoro 15-postotno sniženje cijena nekretnina?

Vladine poticajne mjere za kupnju nekretnina nisu polučile uspjeh. 'Kada promatramo rast nezaposlenosti, primijetit ćemo da je on najizraženiji kod mladih ljudi, koji su i glavni kupci nekretnina. Tako da se u ovakvim okolnostima građani jako teško odlučuju za bilo kakve značajnije investicije ', kaže Šantić.

A neprodanih novoizgrađenih stanova je mnogo. U Zagrebu ih ima više od 7000. S obzirom na gospodarsku situaciju, tu malo koja mjera države može pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene