Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže da ima podršku HNS-a

Ruža Tomašić traži proglašenje gospodarskog pojasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica u Europskom parlamentu i šefica HSP AS Ruža Tomašić od Vlade traži proglašenje gospodarskog pojasa. Kaže da za to podršku ima u HNS-u.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević i europarlamentarka Ruža Tomašić danas je u Splitu apelirala na Vladu da iskoristi suvereno pravo svake države članice EU i proglasi gospodarski pojas, jer u protivnom, smatra, premijer i i Vlada neće zaštititi nacionalne interese te moraju odstupiti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

>> 'Umjesto mosta do Pelješca, Bruxelles želi TUNEL!'

'Od Vlade tražimo da zaštiti nacionalne interese RH i odmah proglasi aktivni gospodarski pojas na Jadranu te promptno aktivira ekološku komponentu ZERP-a. U protivnom HSP AS smatra da premijer Zoran Milanović i Vlada ne djeluju i ne štite nacionalne interese te da moraju odstupiti', kazala je Tomašić na konferenciji za novinare.

Upozorila je da neproglašenjem gospodarskog pojasa Hrvatska gubi trećinu zarade od ribe i to između 100 i 300 milijuna eura godišnje. 'Dok naši ribari propadaju i nemaju posla od kojeg živi čak 800.000 ljudi, vladajući o tom problemu uopće ne razmišljaju', poručila je Tomašić i dodala da se s prijedlogom proglašenja pojasa slažu u HNS-u.

Naglasila je da se Hrvatska prije ulaska u EU bojala da joj zeleno svjetlo za proglašenje pojasa neće dati Slovenija i Italija, 'a sada kada smo ušli o tome se šuti'. Zato je HSP AS, dodala je, uputio dopis Europskoj komisiji s upitom može li RH i na koji način proglasiti isključivi gospodarski pojas, 'na što smo dobili odgovor da možemo, i štoviše oni ga preporučuju jer ćemo onda brinuti o ekologiji i ribljem fondu, te tako raditi na zaštiti Jadranskog mora'.

Saborski zastupnik HSP AS Ivan Šimunović izvijestio je kako je u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru te od saborskih zastupnika očekuje da konsenzusom proglase gospodarski pojas koji bi na snagu stupio 1. siječnja 2015. godine.

'To će našim ribarima dati pravo da love u našem moru i tako zarade kruh za sebe i svoju obitelj', poručio je.

Stranka traži da se proglasi gospodarski pojas i aktivira ekološka komponenta ZERP-a kao i da se odredi razuman i ekološki održiv izlov ribe prema vrstama i sortama u gospodarskom pojasu. Za proglašenje su i ekološki ugroženih dijelova mora te za određivanje strategije zbrinjavanja ugroženih dijelova mora uz primjenu stručnih i znanstvenih kriterija.

Traže da se izabere stručna skupina koja će odrediti smjernice u izgradnji zajedničke europske ribarske politike, a koja će biti odgovorna nacionalnim interesima RH.

Novinare je zanimao i stav Ruže Tomašić hoće li se naposljetku graditi most ili tunel do Pelješca, na što im je europarlamentarka odgovorila kako je tunel jeftiniji, koštao bi oko 80 milijuna eura, dok se gradnja mosta procjenjuje na 300 milijuna eura.

'Za iznos cijene mosta mogla bi se izgraditi tri tunela koji bi spojili otoke s kopnom', naglasila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene