Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Stranka je trebala biti sredstvo da Hrvatskoj bude bolje, a ne cilj da nekima bude bolje. Nisu ih zanimali nacionalni interesi, nego osobni. Stranka za mene više ne postoji jer nije ono što sam mislila da treba biti i zašto bih bila negdje u što ne vjerujem', pojasnila je Tomašić razlaz sa HSP AS-om.


HSP AS trebala je biti stranka koja će na hrvatskoj političkoj sceni pokazati da se politika može voditi pošteno, a ne prema osobnim interesima, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić, pošto je dala ostavku na mjesto predsjednice i istupila iz stranke koju je osnovala.

Vezani članci Mislav Bago, Valentina Baus i Dino Goleš HDZ nedodirljiv, SDP s povijesno niskom podrškom. No i Vlada gubi potporu, a u zemlji raste pesimizam Robert Golob Novi slovenski premijer suradnike bira posebnim testom, evo o čemu se radi

'Ne želim ni u koga upirati prstom. Ja imam 56 godina i prestara sam da me se okolo voda kao malog majmuna i da budem nekakvo pokriće za razne igrokaze. HSP AS je trebala biti stranka koja će na hrvatskoj političkoj sceni pokazati da se politika može voditi pošteno, a ne prema osobnim interesima', rekla je Tomašić, zamoljena da komentira svoj potez. Dodala je da će u Europskom parlamentu nastaviti raditi u zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i da će se tamo boriti za hrvatske interese.

Nije htjela imenovati nikoga kao krivca za stanje u svojoj dosadašnjoj stranci, ali je rekla da ne želi sudjelovati u podjeli plijena.

'Meni se iza leđa dogovaraju s nekim ljudima i s nekim strankama. Neki su ljudi čuli da će dobiti neka ministarska mjesta, dakle to je čista podjela plijena. Nekih pet, šest ministarskih fotelja već je podijeljeno u našoj stranci', ironično je dodala Tomašić.

'Stranka je trebala biti sredstvo da Hrvatskoj bude bolje, a ne cilj da nekima bude bolje. Nisu ih zanimali nacionalni interesi, nego osobni. Stranka za mene više ne postoji jer nije ono što sam mislila da treba biti i zašto bih bila negdje u što ne vjerujem', dodala je.

Tomašić istupila iz HSP-a AS: 'Stranka se pretvorila u nešto što nisam željela'

Svojoj bivšoj stranci je poručila da trebaju početi raditi i da su se pet godina krili iza njezina imena. U ranije objavljenom priopćenju izrazila je nadu da će njezin odlazak brojnim čestitim domoljubima u redovima stranke ukazati na dubinu krize u HSP AS-u te da će se isti konačno uključiti u proces reformiranja stranke što ju je kao uvjereni demokrat uvijek zagovarala. Tomašić vjeruje i da će oni pravaši koji su je prozivali i smatrali kamenom spoticanja u procesu ujedinjenja pravaštva iskoristiti njezin odlazak te poduzeti odlučne korake u okrupnjavanju te političke opcije i njezinoj prilagodbi modernim vremenima.

Tomašić je u Bruxellesu komentirala i nedavnu odluku Vijeća EU-a da se obitelji bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i njegovim suradnicima ukinu sankcije. 'Mislim da su s tim poslali užasnu poruku da se kriminal isplati - sankcioniran si par godina i onda možeš sve zadržati. Također je poslana poruka Srbiji da će joj se gledati kroz prste u pristupnim pregovorima', rekla je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju