Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica HSP-AS na Twitteru je komentirala jučerašnju izjavu Josepha Daula koji smatra da Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a za Europski parlament.


Nakon kritika predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije danas konkretno odgovorila hoće li predsjednica HSP-a AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić biti na njihovoj listi za Europski parlament.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Zoran Milanović i Andrej Plenković Plenković ni danas neće pred novinare, predsjednikove izjave komentirao HDZ: ''Titova garda i Partija ostale duboko u Milanoviću''

Reagirajući na izjavu Josepha Daula o Ruži Tomašić, HDZ je ustvrdio danas da na temelju europskih vrijednosti, koje su i hrvatske vrijednosti, HDZ vodi pregovore o koaliciji za europske izbore.

Daul je, podsjetimo, izjavio da Tomašić zbog svojih euroskeptičnih stavova ne može biti na listi HDZ-a, odnosno birana u Europski parlament s liste europskih pučana čijoj grupaciji pripada i HDZ.

HDZ nije konkretno odgovorio kakav će stav o tome zauzeti, odnosno hoće li na listu staviti Tomašić.

Naveo je tek da njihovi prijatelji u Europi znaju da je ideja uspostave slobodne, demokratske i suverene Hrvatske bila neodvojivo povezana s povratkom u zajednički europski dom.

Gužva među kandidatima za jedno od najpoželjnijih radnih mjesta!

"HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu su vrlo aktivni i djelotvorni u klubu zastupnika Europske pučke stranke. Upravo na temelju europskih vrijednosti, koje su i naše hrvatske vrijednosti, vodimo pregovore o koaliciji za europske izbore", stoji u odgovoru HDZ-a koji je potpisao međunarodni tajnik Miro Kovač.

Daul je u intervjuu izjavio kako je neprihvatljivo to što će u drugim državama euroskeptici biti glavni izazivači europskim pučanima, dok bi u Hrvatskoj mogli biti na istoj listi s pučanima. Poručio je da kandidati s liste Europske pučke stranke moraju braniti njihove vrijednosti.

Predsjednica HSP-a AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić komentirala je danas na Twitteru izjavu šefa Europske pučke stranke Josepha Daula, ustvrdivši kako je je "pomalo nečuveno da si jedan strani političar daje za pravo krojiti izborne liste u drugoj državi članici". (Hina)

Njemačka zastupnica u europskom parlamentu, Doris Pak, ponovila je stavove Europskih pučana, čija je i sama članica. 

'Džozef Dol je moj predsjednik i rekao je ono što je stav u Europskoj pučkoj stranci. Moramo se držati naših vrijednosti. A kada slušamo kolegicu Tomašić, ona nije na toj liniji naših ideja. Gospodin Karamarko zna koji je program EPP, članovi su EPP-a i upoznati su s pravilima Europske pučke stranke. Ako netko ne dijeli naše stavove, naše vrijednosti, ta se osoba ne može kandidirati na listi HDZ-a. Mislim da je to jasno, ništa ni manje ni više od toga', izjavila je Pak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook