Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interventni uvoz i dalje na snazi

Ruski plin se u Hrvatskoj očekuje za dva do tri dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaza ruskog plina u Hrvatsku i dalje nema, a teško je procijeniti kad će prve količine stići u domaći transportni sustav, to bi se trebalo dogoditi u razdoblju između 24 i 72 sata od početka dotoka iz Rusije, doznaje se u Plinacro-u.

Opskrba zaštićenih kupaca je nesmetana, a transportni sustav Hrvatske stabilan, kažu u Plinacro-u.

Pročitajte i ovo Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu Nastavak afere u Ini: Ilustracija - 2 POPIS IMENA SVE DUŽI Krak plinske afere u Ini se širi: Iza rešetaka ostaju Škugorov zamjenik i direktor još jedne tvrtke

Njemačka mora još neko vrijeme pričekati na ulaz ruskog plina, a zasad, danas poslije podne, nema ni najava austrijskog operatera da je plin iz Rusije stigao u tu zemlju. Stoga se teško upuštati u procjene kad bi u Hrvatsku mogao stići plin iz Rusije, kažu u Plinacro-u navodeći da bi se to trebalo dogoditi u razdoblju između 24 i 72 sata od početka dotoka iz Rusije. Nakon dogovora Rusije i Ukrajine, plin je jutros u 7,30 sati potekao iz Rusije, a preko Ukrajine tijekom dana počeo pritjecati u Slovačku do terminala Velke Kapusany, koji je prva točka ulaska u na slovačko-ukrajinskoj granici. 

INA produljila aranžmane za uvoz plina

INA je priopćila da je produljila aranžmane vezane za interventni uvoz plina za sljedeća dva dana, što znači da se nastavlja isporuka 42.000 prostornih metara plina po satu od njemačkog E.ON Ruhrgasa te 40.000 prostornih metara plina po satu od kompanije Gaz de France SUEZ. Isporuka je dogovorena uz pomoć mađarskog MOL-a. 

I iz MOL-a su potvrdili da su Gaz de France SUEZ i MOL uspostavili zajednički sustav opskrbe kako bi podržali Hrvatsku za vrijeme trajanja plinske krize te da će INA tako dnevno primati 960.000 prostornih metara plina posredstvom austrijskog plinskog čvorišta Baumgarten. Isporuka je krenula jutros, a plin dostavlja GDF SUEZ uz potporu postojećeg portfelja MOL-a, kaže se u priopćenju MOL-a te se dodaje da će isporuka trajati dva dana. U Hrvatskoj je u skladu s odlukom Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva i dalje na snazi 4. stupanj smanjenja opskrbe plinom. To znači smanjenje isporuke kupcima izravno priključenim na transportni sustav na količine minimalno potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja, kao i smanjenje isporuka kupcima priključenim na distribucijski sustav, izuzev zaštićenim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene