Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ime hrvatske Vlade ministar Ivan Šuker potpisao je u Moskvi sporazum s ruskom vladom, kojim se regulira klirinški dug bivšeg Sovjetskog saveza prema Hrvatskoj.


Hrvatski ministar financija Ivan Šuker i zamjenik ruskog ministra financija Sergej Storčak potpisali su u ponedjeljak u Moskvi Sporazum između Vlade RH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a prema Hrvatskoj po obračunima vezanim uz robnu razmjenu između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, priopćila je Vlada RH.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija Pliva uskoro obustavlja dostavu lijekova veledrogerijama? "Sve s kojima poslujemo prešle su dozvoljene kreditne limite" Vedran Jerković Otac djevojčice s teškom bolesti o nedostatku lijekova: "Ja ću preokrenuti kuglu zemaljsku da nađem lijek za svoju Tonku..."

Potpisivanjem Sporazuma, koji je rezultat dugotrajnih pregovora, Hrvatska je, kao prva od zemalja sljednica bivše SFRJ, uredila važno pitanje podmirivanja duga u iznosu od 185,7 milijuna američkih dolara, isporukom roba i usluga, a u ugovorenom godišnjem iznosu od 37,1 milijuna američkih dolara tijekom idućih pet godina, navodi se u priopćenju.

Hrvatska strana odlučila se za naplatu isporukom roba i opreme, budući da to pruža mogućnost realizacije potraživanja kroz pet godina, te putem proizvoda visoke tehnologije koji su Hrvatskoj potrebni.

Riječ je o opremi za TE Sisak, višenamjenskim helikopterima i sredstvima za pripremu projekta plinovoda iz Mađarske do Donjeg Miholjca, navodi se u priopćenju.

Nakon potpisivanja Sporazuma o reguliranju klirinškog duga, ministra Šukera i hrvatsko izaslanstvo primio je ruski ministar financija Aleksej Kudrin i tom prigodom potvrđen je obostran interes za jačanjem gospodarske suradnje između dviju zemalja, osobito u području energetike.

Ministar Šuker je potvrdio interes Vlade RH i za proširenjem investicijske suradnje u oblasti energetske infrastrukture.