Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skandal s MiG-21 avionima koji su kupljeni i remontirani u Ukrajini, prenijeli su i ruski mediji.


Nakon što je otkriveno da avioni MiG-21 iz sovjetske ere koje su Hrvati kupili od Ukrajinaca ne mogu letjeti i da su 'sklepani' od sumnjivih dijelova u Ukrajini bivši hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da će se ubiti ako se dokaže da je on kriv za počinjene malverzacije, piše ruski RT.

Vezani članci 30. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Banožić: "Vjerujem u pripadnike HRZ-a pred kojima nema nesavladivih izazova" Slika nije dostupna Potpisan ugovor o remontu hrvatskih MiG-ova u Ukrajini

Hrvatske sigurnosne službe i Ministarstvo obrane su otvorile istragu o ugovoru s Ukrajincima sklopljenom 2013. godine koji je u potpunosti potkopao borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Hrvatska je platile više od 21 milijun kuna za popravak i modernizaciju 7 MiG-21 borbenih aviona te kupnju još 5 aviona istog tipa.

No, novih 5 MiG-ova, ispostavilo se, 'sklepani' su od sumnjivih i dotrajalih dijelova iz cijelog svijeta. Postoje ozbiljne indicije da su trupovi MiG-ova došli iz Bugarske, krila iz Alžira, dok su sovjetskog porijekla spremnici za gorivo, pišu ruski mediji. 

Bugarska je ranije izvijestila NATO da su njihovi MiG-ovi uništeni, pa se postavlja pitanje kako su bugarski dijelovi došli u Ukrajinu. 'Alžirska' krila su na sebi imala oznake na francuskom i neka ćirilićna slova koja su omogućila se se prati njihovo porijeklo.

Da bi stvar bila još gora, kada su hrvatski predstavnici došli vidjeti 5 MiG-ova koje su namjeravali kupiti, Ukrajinci su 'LEGO avione' zamijenili onima iz Jemena.

Remont 7 hrvatskih zrakoplova u Odesi također je bio sumnjiv od samog početka. Prema ugovoru, glavni probni pilot HRZ-a, brigadir Ivan Selak, morao je obaviti probne letove na 'popravljenim' avionima prije konačne primopredaje. No, Ukrajinci mu nikada nisu dozvolili da poleti - izgovarali su se na 'loše vrijeme' i 'rizik od letenja iznad naseljenih područja'. Na kraju, kada su zrakoplovi nakon 'remonta' trebali odletjeti natrag u Hrvatsku Ukrajinci su ih zbog 'ratnog stanja' vratili u kamionima - rastavljene. Sada je potpuno jasno zašto - zrakom nikada ne bi došli do Hrvatske.

Kada se stigli u Hrvatsku, jednom od 'popravljenih' aviona zatajio je motor dok je letio na visini od 13.000 metara, a u drugom radar navodno uopće nije radio. Kasnije je objavljeno i da su u sebi i dalje imali komunikacijsku opremu sovjetskog tipa koja jedva da može biti kompatibilna s NATO standardima. Nedostajale su i zapadnjačke oznake koje su potrebne da bi se hrvatsko zrakoplovstvo moglo priključiti NATO misijama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju