Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Institut Ruđer Bošković nije prikladna lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, poručilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.


U traženje primjerene lokacije trebalo bi uključiti stručnjake IRB-a i DZRNS-a i to zato jer oni imaju dugogodišnje iskustvo u rukovanju opasnim materijalima, ali i bogatu teorijsku ekspertizu, rečeno je na sastanku na kojem su uz ministra Radovana Fuchsa sudjelovali ministar zdravstva Darko Milinović, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović – Dropulić, ravnateljica IRB-a Danica Ramljak i ravnatelj Državnog zavoda za radioaktivnu i nuklearnu sigurnost (DZRNS) Dragan Kubelka.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte Slika nije dostupna IRB: Vrhunski radovi o evoluciji genoma

>> 'Uvijek smo se bojali tog Ruđera i zračenja, u ulici je mnogo mrtvih'

Razmatrali su i mogućnost potpunog izmještanja postojećeg skladišta radioaktivnog otpada s instituta, što traže brojne udruge građana i predstavnika civilnog društva, ali i ograničenje niza aktivnosti koje se provode u IRB-u. 'Ovakvom odlukom istovremeno bi se zaštitilo same zaposlenike IRB-a, kao i sve osobe koje žive u blizini instituta, ali i šire', stoji u priopćenju Ministarstva. Danas na IRB-u radi više od 800 ljudi, a od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je izgrađen, okolica se urbanizirala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju