Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šetnja podzemljem

Istarski rudnik postaje prava turistička atrakcija: "Sve je to u originalu još od 1937."

Rudnik ugljena u najmlađem istarskom gradu Raši postao je prava turistička atrakcija. U šetnju podzemljem vratili su se i nekadašnji radnici i prisjetili se svojih dana u rudniku.

U kilometar i pol dugom podhodniku Karlota iz prve se ruke može osjetiti rudarski kruh sa sedam kora. Sačuvani su originalni strojevi i alati.

"Čeka ih pogled na razna ugibališta, sve je to u originalu još od 1937., odnosno još i prije kada se rudnik sagradio", navodi Glorija Paliska, načelnica Općine Raša u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ene Dumenčić.

Povratak u rudnik emotivno su doživjeli i nekadašnji radnici.

"Nas trojica mladića dogovorili se da ćemo odradit jednu sezonu. Kad sam se oženio, doveo i ženu na godinu dana da se iskupa. Rudnik mi je dao stan, a onda se žena okupala u moru i rekla - 'ne miči, kako god ti je na poslu izdrži'. Poslije sam, pravo da kažem, zavolio i društvo i rudnik i nisam nikad pomišljao da odem odavdje", rekao je Izutin Fejzić, bivši rudar.

"Privremeno sam došao na jedno kratko vrijeme. Vjerujte, kad bi bilo danas da bi zasnivao radni odnos, opet bi uzeo to zanimanje. Nigdje nisu međuljudski odnosi bili dobri kao što su bili u rudniku", dodaje njegov kolega Rasim Čaušović.

Rudnik ugljena u Raši je u mamac za turiste pretvorila Općina - potrošili su za to 870 tisuća eura. Spremaju se još novca povući iz EU fondova.

Prve ture koje vode kroz povijest ovog istarskog rudarskog gradića, za posjetitelje počinju za 12 dana.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene