Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kazne od 10.000 kuna

Ronko najavio tužbu protiv Sesara: 'Ovo je napad na moju čast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko najavio je da će na sudu tražiti zaštitu zbog odluke Povjerenstva za sukob interesa.

On je odlukom Povjerenstva kažnjen s 10.000 kuna zbog nezakonitog primanja zastupničkog paušala i naknade tijekom bolovanja, a koju su iz njegove stranke ocijenili dokazom da Povjerenstvo djeluje pod diktatom HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj franak Poznati aktivist u slučaju Franak poručio: "Budimo spremni svi u isti dan podignuti tužbe protiv banaka!"

'Saborski zastupnik Zdravko Ronko dužan je po Zakonu o bolovanju izvijestiti poslodavca i o tomu dostaviti zakonom propisanu dokumentaciju. Kako nije dostavljao doznake za svaki mjesec, što je bio dužan, njemu je svakog mjeseca isplaćivana redovita plaća, zastupnički paušal i naknada za odvojeni život', izvijestila je danas saborska Služba za odnose s javnošću.

Ronko je na konferenciji za novinare u Saboru kazao da odluku Povjerenstva, po kojoj je nezakonito primao zastupnički paušal i naknadu za odvojeni život jer bolovanje nije prijavio u zakonskom roku od tri dana, smatra neutemeljenom te neuspjelim pokušajem 'jeftinog političkog pakiranja zloporabom određenih tijela Sabora'.

'Dakako da ovo doživljavam kao napad na moju čast i ugled i slijedom toga ću zaštitu zatražiti pred sudom', rekao je, najavivši tužbu protiv tajnika Sabora Josipa Sesara, koji ga je i prijavio Povjerenstvu.

Ronko ističe da je početkom lipnja 2009. doživio tešku ozljedu na radu zbog koje je imao nekoliko operativnih zahvata i liječio se u bolnici, a o čemu je nekoliko dana nakon ozljede bolnica u Požegi dostavila dokumentaciju Tajništvu Sabora, temeljem koje je Sesar HZZO-u i podnio prijavu za Ronkovu ozljedu na radu.

I ovaj slučaj je dokaz da HDZ neće prezati ni od čega kako bi 'difamirao političke protivnike', rekao je Stazić

Stranački kolege stali uz Ronka

Za vrijeme bolovanja, stručne službe Sabora na njegov su tekući račun, kaže, doznačavale novac, a da nikakav obračun nije dobio. Tijekom bolovanja stručnim su službama, dodaje, predane doznake za bolovanje te je izvršena i korekcija naknada za bolovanje.

U Ronkovu obranu ustali su njegovi stranački kolege Nenad Stazić, Igor Dragovan i Josip Leko, suglasni u stavu da je Povjerenstvo neutemeljenu odluku protiv njega donijelo po diktatu HDZ-a. Stazić je odluku Povjerenstva nazvao sramotnom te pokazateljem da je to tijelo izgubilo svaki kredibilitet.

'HDZ neće prezati ni od čega'

'Politički progon time je odurniji što se za taj progon koristi saborsko Povjerenstvo', dodao je, istaknuvši kako je i ovaj slučaj dokaz da HDZ neće prezati ni od čega kako bi 'difamirao političke protivnike'. 'Zloporabom Povjerenstva i drugih tijela HDZ pokušava blato u kojem se valja baciti i na SDP, ali u tome neće uspjeti', poručio je Stazić.

I Leko, član Povjerenstva, ističe kako nije našao ni jedan element koji bi ukazivao da je Ronko opći interes podredio osobnom, naglasivši kako je za nezakonitu isplatu novca na Ronkov račun kriv tajnik Sabora koji je to omogućio i nije spriječio.

Istoga je stava i Dragovan, ističući da je Sesar najodgovorniji za provedbu propisa u Saboru, te napominjući da je upravo on potpisao prijavu HZZO-u o Ronkovoj ozljedi. 'Ovo je samo još jedan pokušaj političke difamacije SDP-ovih zastupnika', poručio je Dragovan. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene